Sysselsättning 2020

Sysselsattas genomsnittsålder lägst i Jönköpings län

Idag har vi publicerat statistikrapporten Sysselsättning i jordbruket 2020. Senast denna rapport publicerades var för resultat från 2016 års strukturundersökning. Sedan dess har antalet sysselsatta i jordbruket minskat ytterligare. Det är en trend vi sett sedan många år.

År 2020 var drygt 166 300 personer sysselsatta i jordbruket. Av dessa var ungefär 143 000 personer stadigvarande sysselsatta, 14 500 i juridiska företag och 128 700 i enskilda företag. Närmare 30 % av de stadigvarande sysselsatta i enskilda företag var över 65 år, 25 % var mellan 55-64 år och 20 % var mellan 45-54 år.

Genomsnittsåldern för stadigvarande sysselsatta i enskilda företag var 43 år. Sett till län var genomsnittsåldern för sysselsatta i jordbruket 2020 lägst i Jönköpings län med 37 år, följt av Kronobergs län och Västra Götalands län med 38 respektive 39 år. Äldst är sysselsatta i Västerbottens län där medelåldern är 48 år.

Genomsnittsåldern skiljer sig även åt mellan företagare i enskilda företag och driftsledare i juridiska företag, stadigvarande sysselsatta och familjemedlemmar i enskilda företag. Genomsnittsåldern totalt var som nämnts 43 år, medan den var:

  • 57 år för företagare i enskilda företag
  • 52 år för driftsledare i juridiska företag
  • 38 år för stadigvarande sysselsatta i enskilda företag
  • 55 år för maka/make/sambo i enskilda företag
  • 45 år för familjemedlemmar sysselsatta i enskilda företag.

Företagare och driftsledare…

…åldersfördelning:

…genomsnittsålder:

Genomsnittsåldern för företagare var 57 år och 52 år för driftsledare.

Både företagare och driftsledare var något äldre än genomsnittet i Stockholms, Södermanlands, Blekinge och Hallands län. I Jönköpings län är medelåldern lägre för både företagare och driftsledare.

Övriga stadigvarande sysselsatta i enskilda företag…

…åldersfördelning:

…genomsnittsålder:

Genomsnittsåldern för övriga stadigvarande sysselsatta, maka/make/sambo och övriga familjemedlemmar var 38 år, 55 år respektive 45 år.

//Kristin Gustafsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Sysselsättning och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s