Fler mjölkkor än genomsnittet på ekologiska besättningar

Vi har idag publicerat statistik om antalet ekologiskt hållna lantbruksdjur 2020. I rapporten Ekologisk djurhållning 2020 framgår att det totala antalet ekologiskt hållna nötkreatur minskade något mellan 2019 och 2020. Antalet mjölkkor ökade med knappt 1 % medan antalet kor för uppfödning av kalvar minskade med nästan 1 %. Vidare minskade antalet ekologiskt hållna får och lamm med 8 % och antalet grisar och värphöns minskade med 3 % vardera. Antalet ekologiska slaktkycklingar ökade däremot med knappt 11 %. Mer detaljer om den ekologiska djurhållningen finns i den publicerade statistikrapporten och i vår statistikdatabas. I detta blogginlägg ska vi fortsättningsvis titta lite kort på antalet mjölkkor per företag och jämföra de ekologiska besättningarna med data för samtliga besättningar i Sverige.

Fler mjölkkor per företag på ekologiska besättningar

I figuren nedan redovisas utvecklingen av det genomsnittliga antalet mjölkkor per företag med ekologisk djurhållning och för samtliga mjölkkobesättningar i Sverige. Sedan vi 2009 började ta fram statistik om ekologisk djurhållning har det genomsnittliga antalet mjölkkor på ekologiska besättningar ökat från 66 kor per företag till 102 kor år 2020, en ökning med 55 %. Under samma tidsperiod har det genomsnittliga antalet mjölkkor per företag för samtliga mjölkkobesättningar ökat från 59 till 98 kor, en ökning med 66 %. Under hela den redovisade tidsperioden har det genomsnittliga antalet mjölkkor varit större på ekologiska besättningar än genomsnittet för samtliga besättningar i Sverige.

Flest antal ekologiska mjölkkor per företag i Skåne

I figuren nedan redovisas genomsnittligt antal mjölkkor per företag och län. Figuren visar att Skåne, Östergötland och Halland är de län som har flest antal ekologiskt hållna mjölkkor per företag. Dessa län, tillsammans med Kalmar län, har även flest antal kor per företag sett till samtliga besättningar med mjölkkor.

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i ekologisk djurhållning och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s