Stor ekologisk spannmålsskörd 2020

Igår publicerade vi statistikrapporten Skörd för ekologisk och konventionell odling 2020. Där, och i vår statistikdatabas, finns statistik om skördarna av spannmål, oljeväxter, ärter, åkerbönor, matpotatis och slåttervall uppdelat på ekologisk och konventionell odling. De totala skördarna, det vill säga konventionella plus ekologiska, har tidigare publicerats i statistikrapporten Skörd av spannmål, trindsäd, oljeväxter, potatis och slåttervall 2020.

Resultaten visar att totalskörden av spannmål från ekologiskt odlade arealer var 459 800 ton 2020, ungefär i nivå med 2019. Hektarskördarna var generellt något lägre än under 2019 men den ekologiskt odlade spannmålsarealen ökade. I figuren nedan redovisas utvecklingen av den totala ekologiska spannmålsskörden sedan 2010 uppdelad på den skörd som är godkänd för försäljning med ekologisk märkning och den ekologiska skörd som inte är det.

Rekordstor skörd av spannmål som var godkänd för försäljning med ekologisk märkning

2020 uppgick skörden av ekologiskt odlad spannmål som var godkänd för försäljning med ekologisk märkning till 421 200 ton, en ökning med 4 % sedan 2019. Skörden motsvarar drygt 7 % av den totala spannmålsskörden i Sverige 2020.

Under perioden 2010–2020 har den omställda arealen spannmål fördubblats. I figuren ovan såg vi att spannmålsskördarna godkända för försäljning med ekologisk märkning har ökat över åren. Den ökade omfattningen av ekologisk odling av spannmål har även lett till att andelen ekologiskt skördad spannmål i förhållande till den totala spannmålsskörden (ekologisk + konventionell) har ökat vilket framgår av figuren nedan. År 2010 var drygt 3 % av den totala spannmålsskörden godkänd för försäljning med ekologisk märkning. Motsvarande andel för 2020 var drygt 7 %.

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s