Kombinationsverksamheter 2020

Nu när sol och semester står för dörren…

…visste du att ungefär 8 % av samtliga jordbruksföretag ägnar sig åt Turism, uthyrning och andra fritidsaktiviteter i kombination med jordbruket, medan 6 % ägnar sig åt Förädling och försäljning av gårdsprodukter och 2 % ägnar sig åt Hantverk?

Totalt bedriver ungefär 42 % av samtliga jordbruksföretag någon form av kombinationsverksamhet. Arbete på entreprenad är den allra vanligaste formen. Av de jordbruksföretag som bedriver kombinationsverksamhet ägnar sig nästan 60 % åt entreprenadarbete både inom och utanför jordbruket.

Ett företag kan ha flera kombinationsverksamheter. År 2020 ägnade sig 78 % av de företag som bedrev kombinationsverksamheter åt en typ av kombinationsverksamhet, medan 18 % utövade två typer och övriga 4 % ägnade sig åt tre eller fler olika former av kombinationsverksamheter. 

Den kombinationsverksamhet som ökat stadigast de senaste mätningarna är Förädling och försäljning av gårdsprodukter. Denna typ av kombinationsverksamhet har de senaste mätningarna ökat kontinuerligt med i genomsnitt 22 % för varje undersökning sedan 2010. Procentuellt sett har Förädling och försäljning av gårdsprodukter ökat med 80 % sedan 2010.   

I Stockholms län ägnar sig 15 % av jordbruksföretagen åt Turism, uthyrning och andra fritidsaktiviteter som kombinationsverksamhet. Andelen jordbruksföretag med Förädling och försäljning av gårdsprodukter som kombinationsverksamhet var 3 % i Värmlands län, medan den var 9 % i Gotlands och Södermanlands län. Åt Hantverk ägnar sig lite drygt 3 % av jordbruksföretagen i Gotlands län.

Läs mer i vår statistikrapport Jordbruksföretagens kombinationsverksamheter 2020.

Och varför inte göra en dagsutflykt i ditt närområde?

Trevlig sommar!

//Kristin Gustafsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Företag och företagare och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s