Färre trädgårdsföretag men mer odling

Just nu går det knappt en dag utan att vi på Jordbruksverket släpper ny spännande statistik och idag är det dags för trädgårdsodlingen. Statistiken hittar du som vanligt i vår databas och i rapporten Trädgårdsproduktion 2020.

Vart tredje år publicerar vi statistik som genomlyser den svenska yrkesmässiga trädgårdsodlingen från flera olika synvinklar, med uppgifter om bland annat struktur, produktion, sysselsättning, företagarnas ålder och allehanda information om trädgårdsodlingens växthus. Nytt för i år är statistik om användningen av olika typer av växtskyddsmedel i växthusodlingen.

Eftersom statistiken är ganska omfattande så går det inte att sammanfatta den i ett enda blogginlägg, men här kommer en översikt till att börja med:

Frilandsarealen för odling av trädgårdsväxter ökade med sju procent mellan 2017 och 2020. Totalt odlades trädgårdsväxter på 13 700 hektar under 2020, den högsta noteringen sedan slutet av 1990-talet. Arealen ökade för samtliga grenar av frilandsodlingen, men mest för odlingen av plantskoleväxter och köksväxter, som ökade med 12 respektive 8 procent mellan 2017 och 2020. Växthusytan förblev däremot ungefär densamma och har varierat ganska lite under hela 2000-talet.

Med ökade arealer kom också stora skördar för många vanliga grödor. Betor, lök, jordgubbar och tomat visade upp rekordstora skördar, men produktionen var även stor för bland annat morot, äpple och olika kålväxter.

Antalet företag som odlar trädgårdsväxter fortsatte däremot att minska, en utveckling som pågått åtminstone sedan början av 1970-talet. Totalt minskade antalet företag med sju procent mellan 2017 och 2020, då drygt 1 800 företag återstod. Men det var inte alla delar av trädgårdsodlingen som visade upp färre företag. Minskningen syntes framför allt inom odlingen av prydnadsväxter i växthus, där antalet företag blev 11 procent färre.

Det var en kort aptitretare. Vill du veta mer kan du redan nu djupdyka i rapporten, eller så väntar du på fler godbitar här på bloggen…

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Trädgård och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Färre trädgårdsföretag men mer odling

  1. Pingback: Agro Sörmland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s