194 600 ton eller 4,4 % av vallskörden har inte skördats på grund av viltskador

I går publicerade vi officiell statistik om viltskador i lantbruksgrödor. Jag gjorde då ett blogginlägg som handlade om viltskadorna i spannmål. Men statistikrapporten innehåller så mycket mer. Idag tittar jag därför på skadorna i vall

194 600 ton vall har inte skördas på grund av viltskador

Skördebortfallet i spannmål motsvarade knappt 3 %. Skördebortfallet för slåttervall är högre. Det har beräknats till 4,4 % eller 194 600 ton. Det är en fördubbling jämfört med motsvarande siffror från 2014.

Vildsvin orsakade störst skada och stod för 63 % av skördebortfallet i vallodlingen. Andelen skada orsakad av vildsvin har minskat något eftersom andelen skada av dovhjort ökat från knappt 4 % till nästan 22 %. Däremot har skadorna av vildsvin fördubblats sett till den mängd som förstörts. 2020 var det 123 500 ton vallskörd som förstördes av vildsvin.

Södermanlands län var det län med allra störst andel skördebortfall, 22 %. Det är också här som andelen skador av dovhjort ökat kraftigt, från 16 % av skadorna 2014 till 56 % 2020. Även i Östergötlands län ökade dovhjortsskador mellan åren. I Kronobergs och Västra Götalands län stod betesskador av gäss för drygt 10 % av skadorna.

De angivna viltskadorna är enbart skador i fält och inte skador på balar efter bärgad skörd. Förutom skördebortfallet uppger många lantbrukare att framförallt vildsvinen orsakar stora kvalitetsproblem genom jordinblandning i ensilaget vilket gör att ensilage måste kasseras efter skörd. Dessutom bökas stenar upp som orsakar maskinskador och många vallar måste läggas om tidigare än beräknat.

//Ann-Marie Karlsson

Områden med högt skördebortfall år 2014 då främst Skogsbygderna i Södr Sverige drabbats jämfört med 2020 då också områden mellan Örebro och Stockholm drabbats.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 194 600 ton eller 4,4 % av vallskörden har inte skördats på grund av viltskador

  1. Sofia skriver:

    Tack för intressant undersökning! Jag har lite svårt att hänga med i procentsatserna dock. Ska jag tolka det som att i Södermanland är skördebortfallet för vallodlingen 22 % pga viltskador?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s