Sallat är den vanligaste köksväxten på våra åkrar

Hur mycket ätbara köksväxter odlar vi egentligen på våra friland? De åkrar som odlingen av trädgårdsväxter bedrivs på kallar vi friland. Friland är alltså motsatsen till de trädgårdsväxter som odlas i växthus.

Under 2020 ägnade sig 788 företag åt odling av köksväxter på friland på en åkerareal om totalt 8 207 hektar, en arealökning med 8 % jämfört med 2017. Den arealmässigt största tiondelen företag (i princip företag med mer än 20 hektars odling av köksväxter) stod för drygt 85 % av areal­ökningen mellan 2017 och 2020.

Arealen för odling av köksväxter har ökat mer eller mindre kontinuerligt under lång tid och var nu den största sedan åtminstone 1971. Eftersom köksväxter i vissa fall skördas i flera omgångar under ett år var den skördade arealen något större än åkerarealen och uppgick till 9 559 hektar.

Nedan har jag gjort en bild av hur den skördade arealen fördelade sig på olika grödor år 2020. De köksväxter som odlas på störst areal var sallat, morötter och matlök. Lägger jag ihop dessa grödor så motsvarar det litet drygt hälften 55 % av arealen.

  • Morot 1 822 hektar
  • Matlök 1 449 hektar
  • Sallat utom isbergssallat 1 182 hektar
  • Isbergssallat 854 hektar

Du hittar hela rapporten om odlingen av trädgårdsväxter om du klickar här.

Men potatisen då? Varför får inte den vara med? Ja det undrar jag också ibland men den definieras inte som en trädgårdsväxt. Hade vi gjort det så hade den såklart varit vanligast. År 2020 var odlingen av potatis 16 100 hektar.

//Ann-Marie Karlsson

Odling av köksväxter år 2020, hektar
Cirkeldiagram andel ätbara växter på friland.
Odling av köksväxter år 2020, hektar

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s