Kor för uppfödning av kalvar 1989-2020

Såhär på fredag eftermiddag bloggar jag en film om utvecklingen av antalet kor för köttproduktion efter besättningsstorlek. Som ni kan se har antalet företag ökat sedan år 1989.

På vänstra axeln finns antalet företag. Under hela perioden är antalet företag störst i den minsta gruppen mellan 1-9 köttkor.

På den horisontella axeln finns antalet kor. Antalet kor var 1989 flest i gruppen 1-9 kor men redan i början på 1990-talet blir antalet kor i gruppen 10-24 kor fler. Under perioden ökar antalet kor i de större storleksgrupperna medan antalet minska i de mindre besättningsstorlekarna.

Bubblorna motsvara grupper av företag efter besättningsstorlek. Bubblans storlek motsvarar den genomsnittliga besättningsstorleken i gruppen. Den röda bubblans storlek visar till exempel att år 1989 var antalet besättningar med fler än 74 kor väldigt litet. Däremot var besättningsstorleken i de få företagen i gruppen mycket stora. När företagen i gruppen med fler än 74 kor ökat så har den genomsnittliga besättningsstorleken i gruppen minskat. Den domineras alltså inte längre av de allra största företagen.

Om du istället för film föredrar tabeller och diagram hittar du sådana här.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s