Morötter- odling-produktion-konsumtion-konsumentprisutveckling

stapeldiagram odling av morötter hektar

År 2020 fanns det 280 företag som odlade morötter i Sverige. Tillsammans odlade de 1 800 hektar det vill säga i genomsnitt 6,5 hektar per odlare. Produktionen av morötter blev 118 500 ton vilket innebär att avkastningen blev 65 ton per hektar.

År 2017 var antalet odlare av morötter 290 och deras areal av morötter var 1702 hektar. Det innebär en genomsnittlig areal per företag av 5,9 hektar. Skörden blev 109 100 ton år 2017. Det motsvarar en avkastning per hektar på 64 ton per hektar.

Morötter är en av de grödor där självförsörjningsgraden är hög. Konsumtionen följer produktionen och vi producerar nästan lika många morötter som vi äter. År 2019, det senaste året som vi har konsumtionsstatistik för, var produktionen av morötter 98 500 ton och konsumtionen 107 tusen ton.

1 morot av 100 odlas i våra trädgårdar

År 2012 gjorde vi en undersökningen om odling av bland annat grönsaker i våra trädgårdar och kolonilotter. Undersökningen visade att 246 000 hushåll odlade morötter. De skördade och tog tillvara 1,4 tusen ton. Det innebär alltså att fritidsodlingen av morötter motsvarar litet drygt 1 % av den totala produktionen.

linjediagram produktion och konsumtion av morötter

Konsumentpriserna för morötter har stigit de senaste åren

SCB publicerar konsumentprisutvecklingen också i form av prisindex för enskilda produkter. I diagrammet nedan har jag bearbetat indextalen och visar prisutvecklingen både i 2020 års prisnivå och i löpande priser. Jag använde konsumentprisindex (KPI) för att räkna om indexet till 2020 års prisnivå, för att prisutvecklingen inte skulle påverkas av inflationen. Diagrammet visar att:

  • I fasta priser var prisutvecklingen stabil mellan åren 1980 till mitten av 2010-talet. De senaste fem-sex åren har dock priserna på morötter stigit.
  • I löpande priser framgår att inflationen fördubblade priset på morötter under 1980-talet. Priserna på morötter steg dock lika mycket som den allmänna prisnivån (inflationen) vilket innebär att i förhållande till andra varor vi köpte på 1980-talet var prisnivån på morötter i förhållande till andra produkter oförändrad.
linjediagram över prisutvecklingen för morötter

Var hittar jag statistiken?

Den statistik jag använt finns i våra statistikdatabaser här och på Statistikmyndigheten, SCB. Fritidsodlingen redovisas i en rapport. Klicka på texten nedan så kommer du till statistiken.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Trädgård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s