Odling av dill

Dill hör sommaren till. Den perfekta smakförstärkaren till färskpotatissallad, ägg, lax, kräftor och i den inlagda gurkan. Jag tillhör dessutom de som tycker det är gott att gå ut och kapa och äta en dillkvist direkt från trädgården.

Vi är många som odlar dill. År 2012 gjorde vi en undersökning om fritidsodlingen. Den visade att jag har sällskap av 310 000 hushåll till som odlar dill. Den mesta av den dill vi odlar i våra trädgårdar äter vi färsk, men ungefär 25 % fryste vi in för senare behov.

I undersökningen från 2012 kunde man också se att 234 000 hushåll i småhus odlade dill, 35 000 hushåll som bodde i lägenhet, 6 800 odlade vid sin fritidsfastighet och 33 000 i trädgården på sin lantbruksfastighet.

Professionell odling av dill

Dill odlas också professionellt. För den professionella odlingen på friland, det vill säga på våra åkrar, har vi färska siffror från år 2020. De visar att 113 företagare odlade dill. Odlingen omfattade 173 hektar och att skörden blev 505 ton.

//Ann-Marie Karlsson

Stapeldiagram areal och skörd av dill

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Trädgård och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s