Köttkonsumtionen per person i världen har nästan fördubblats sedan år 1961FAO publicerar siffror över köttkonsumtionen i världen. FAO:s statistik visar att totalkonsumtionen av kött har ökat från 23 kilo per person och år 1961 till 43 kilo per person och år 2018. Det är en ökning med 87 %, det vill säga nästan en fördubbling på 50 år. Mest har totalkonsumtionen av fjäderfäkött ökat. Den är fem gånger så stor år 2011 jämfört med 1961. Totalkonsumtionen av nötkött, och kött från får och getter är ungefär lika stor nu som år 1961.

Kartan nedan visar totalkonsumtionen av kött i världens länder år 2018.

Om du klickar här öppnas en interaktiv karta där du kan se siffror över köttkonsumtionen per land.

Högst förbrukning av kött i Oceanien


Totalkonsumtionen (förbrukningen) av kött är högst Oceanien med drygt 100 kilo per person och år och lägst i Afrika med knappt 20 kilo per person och år. Totalkonsumtionen i Sverige följer i stort totalkonsumtionen i Europa och Amerika. Totalkonsumtionen av kött har ökat mest i Asien från 5 kilo per person och år för 50 år sedan till 33 kilo per person och år under 2011. I Oceanien däremot är totalkonsumtionen hög men har inte ökat speciellt mycket de senaste 50 åren.

Befolkningsökningen


Statistiken visar ju totalkonsumtionen av kött per person. Befolkningen i världen har ökat från 3 miljarder år 1960 till 7 miljarder år 2011. Det innebär förstås att produktionen av kött har ökat betydligt mer än konsumtionsökningen per person.

//Ann-Marie Karlsson

Linjdediagram kött konsumtion sedan år 1961

Om statistiken

Men vad är nu detta, statistiken för Sverige stämmer ju inte helt med de siffror vi publicerar i Sverige. Borde de det? Jo teoretiskt borde det det. FAO beräknar principiellt konsumtionen på samma sätt som vi i Sverige beräknar totalkonsumtion. Det vill säga genom att ta import + produktion – export. Den produktion som finns kvar fördelar de sedan på olika användning t.ex. människomat, djurfoder och industriändamål. Det som används till mat divideras till slut med befolkningen i landet. Anledningen till skillnaden är att man under beräkningarna i smådetaljer gör litet olika bedömningar om t.ex. vad som är kött, vad går till djurfoder, hur hanteras svinn, hur klassas olika varor i import och exportstatistiken. Metoden innebär att enskilda år kan ge höga eller låga siffror beroende på t.ex. lagerförändringar vid årsskiftena. FAO försöker dock göra på samma sätt för alla länder och FAO-statistiken ger en spännande bild över hur konsumtionen skiljer sig åt i världen.

Totalkonsumtionen kött är den totala åtgången av köttråvaror för humankonsumtion, dvs. både det kött som finns i t.ex. korv och kalvsylta samt ”rent” kött såsom fläskkotlett och oxfilé. I totalkonsumtionen görs varken avdrag för ben eller svinn. Totalkonsumtion benämns också ofta med orden förbrukning, åtgång eller slaktkroppsvikt

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s