Jordbruket på Gotland

Så här i början på slutet av sommaren har vi zoomat in lite på de populära turistöarna Gotland och Öland. Igår skrev vi om Öland och nu är det dags för Gotland

Gotlands län

Man skulle kunna tro att turistnäringen är den största inkomstkällan på Gotland men så är det inte. Inkomsterna från de grönanäringarna är större, följt av sten- och livsmedelsindustrin.
De siffror som används är preliminära siffror på riks- och länsnivå publicerat i maj 2021, där jordbruksföretag som ingår i ett preliminärt Lantbruksregister (LBR) redovisas. Den som är nyfiken kan finna en länk till den specifika rapporten nedan.

Jordbruksmarkens användning 2021. Preliminär statistik – Jordbruksverket.se

Som det ser ut nu är det vete och korn som odlas på störst andel av jordbruksmarken som brukas till spannmål i Gotlands län. Den preliminära statistiken visar en ökning av arealanvändningen till veteodling med 3 % på Gotland. Vi kan se att det följer trenden i Sverige, dock är ökning på riksnivå lite större och ligger i nuläget på 8 %.

Det är en tydlig skillnad mellan Gotland och Sverige i den preliminära arealanvändningen när det kommer till betesmarken. Där Gotlands län har en användning på 23 % av totala jordbruksmarken medan Sverige har en användning på 15 %. Detta beror på den stora andel tackor baggar och lamm vilket är 12 % samt mjölk- och köttkor som har en andel på 5 % respektive 4 % av hela Sveriges lantbruksdjur år 2020.

För att gå in lite på djupet; av det som benämns betesmark så används 64 % just för bete följt av alvarbete 18 % och skogsbete 16 %. Alvarbete är något som bara finns på Öland och Gotland och är ett jordbruksskifte som används som bete men är inte åkermark.

Gotlands spannmålsproduktion domineras av vete följt av korn, dessa står för nästan 90 % av all produktion preliminärt 2021. Produktionen av havre ser ut att minska med 12 % jämfört med 2020.

Sanae Sone Dy

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer, Husdjur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s