Jordbruksverkets skördeprognos skattar totalskörden av spannmål till 5,7 miljoner ton och oljeväxtskörden till 0,38 miljoner ton

Enligt prognosen blir den totala spannmålsskörden strax under 5,7 miljoner ton för 2021. Det är 4 % lägre än förra årets skörd men 6 % större än den genomsnittliga skörden för de fem senaste åren 2016‑2020. Att årets totalskörd av spannmål förväntas bli lägre jämfört med 2020 förklaras främst av att hektaravkastningen för de flesta spannmålsgrödorna förväntas bli lägre i år.

Skörden av höstvete uppskattas till 3,1 miljoner ton vilket är vilket är en ökning med 4 % jämfört med 2020. Den minskande hektarskörden vägs upp av att den odlade arealen ökar. Höstvete förväntas svara för 55 % av spannmålsskörden. Den näst största andelen av spannmålsskörden står vårkorn för med 21 %, vilket motsvarar 1,2 miljoner ton.

Totalskörd av spannmål åren 2000- 2020 med prognos för 2021, tusen ton

Oljeväxtskörden 12 % högre än 2020 års skörd

Totalskörden av oljeväxter uppskattas bli 0,38 miljoner ton vilket är cirka 12 % större än förra årets skörd. Detta beror till största delen på att arealen för höstraps ökar samtidigt som höstraps svarar för 92 % av den totala oljeväxtarealen. Årets skörd av höstraps förväntas bli 11 % större än förra årets skörd.

Prognosen är en del av Sveriges officiella statistik och du kan läs den här.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s