Slakt av ekologiskt hållna djur 2009–2020

Idag har vi publicerat statistik om ekologisk animalieproduktion 2020. Statistiken om invägning av ekologisk mjölk, mejeriproduktionen samt invägningen av ekologiska ägg publiceras löpande under året i vår statistikdatabas. Det som tillkommer i statistikrapporten Ekologisk animalieproduktion 2020 är slakten av ekologiskt hållna djur.

I korthet skulle man kunna sammanfatta resultaten för 2020 i jämförelse med 2019 så här:

  • Invägningen av ekologisk mjölk ökade med knappt 4 %.
  • Den sammanlagda produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter minskade med 6 procent.
  • Slakten av ekologiskt hållna nötkreatur minskade med 2 %.
  • Slakten av ekologiskt hållna får och lamm minskade med 7 %.
  • Slakten av ekologiskt hållna grisar ökade med 7 %.
  • Slakten av ekologiskt hållna slaktkycklingar ökade även den med 7 %.
  • Invägningen av ekologiska ägg var i stort sett oförändrad.

Hur har slakten av ekologiskt hållna djur utvecklats över tid?

Jag tänkte att vi skulle titta på hur slakten av ekologiskt hållna djur utvecklats över en längre tidsperiod. För bättre kunna jämföra hur slakten har utvecklats mellan de olika djurslagen har jag valt att indexera slaktdata och satt år 2009=100. Resultatet visas i figuren nedan. 2009 är det år då vi började ta fram slaktstatistik för ekologisk produktion.

diagram över slaktens utveckling vilket beskrivs i detalj i texten

Det mest iögonfallande är givetvis utvecklingen för ekologiskt hållna slaktkycklingar. Slakten har ökat med 260 % sedan 2009. I Sverige är antalet företag som bedriver ekologisk slaktkycklingproduktion få, 18 stycken 2020. Den största ökningen av slakten skedde mellan 2015 och 2016. Orsaken var att antalet företag med ekologisk slaktkycklingproduktion i stort sett fördubblades mellan dessa år. Även om produktionen av ekologiska slaktkycklingar har ökat mycket kraftigt under den redovisade perioden så är produktionen liten i förhållande till den totala produktionen av slaktkycklingar. 2020 bestod drygt 1 % av den totala slaktkycklingproduktionen av ekologiskt hållna djur.

Den ekologiska grisproduktionen är, precis som slaktkycklingproduktionen, av liten omfattning. Ungefär 3 % av den totala slakten av grisar kommer från ekologiskt hållna djur. Med undantag för ett par år har slakten ökat kontinuerligt sedan 2009 och totalt har slakten av ekologiskt hållna grisar ökat med 84 % sedan 2009.

När det gäller slakten av nötkreatur så ökade produktionen fram till 2014 för att därefter ligga relativt stabilt fram till 2017. Efter en ökning under 2018 och 2019 minskade slakten något 2020. Sett över hela perioden har slakten av ekologiskt hållna nötkreatur ökat med 66 % och 2020 stod slakten av ekologiska nötkreatur för drygt 15 % av den totala slakten av nötkreatur.

Utvecklingen av slakten för får och lamm påminner lite om utvecklingen för nötkreatur. Slakten ökade fram till 2014 för att därefter ligga relativt stabil under några år. Efter en ökning 2018 har minskade slakten både 2019 och 2020. Sett över hela perioden har slakten av ekologiskt hållna får och lamm ökat med 38 %. År 2020 stod den ekologiska slakten av får och lamm för drygt 20 % av den totala slakten av får och lamm.


//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion, ekologisk djurhållning och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s