Vilka arbetar inom svenskt vattenbruk?

Den vanligaste vattenbrukaren är en avlönad man, han är mellan 40 och 64 år gammal, har en gymnasieutbildning och arbetar med att odla regnbåge i kassar. Det visar ny officiell statistik som vi publicerat idag om svenskt vattenbruk.

Vad kan man säga mer om vattenbrukarna? Det totala antalet sysselsatta skattas till 543 personer varav 138, eller en av fyra, är kvinna. Nästan lika många, 128 personer, har en universitetsutbildning medan knappt hälften, 254 personer, har gymnasiet som sin högsta utbildningsnivå. 418 personer, eller drygt tre av fyra, är avlönade medan resterande 125 personer är oavlönade.

Inom vilka segment* arbetar vattenbrukarna? Statistiken visar att flest arbetar på anläggningar som odlar fisk i kassar: 285 personer, vilket är fler än hälften, och av dessa odlar 166 personer regnbåge. Näst flest arbetar på anläggningar som odlar fisk på land i tankar, bassänger eller recirkulerande system; här arbetar en av fem eller 116 personer. Vidare arbetar 64 personer på blötdjursanläggningar, 34 personer på anläggningar som odlar fisk i dammar, 30 personer på kläckeri- och yngelanläggningar och minst antal, 14 personer, på kräftdjursanläggningar.

Några exempel på tabeller finns här:

Om statistiken

Undersökningen om vattenbruk har genomförts årligen sedan 1983 och i år är första gången som uppgifter om sociala och ekonomiska förhållanden ingår i den officiella statistiken. Här ingår bland annat mer information om personerna som arbetar i branschen och en del ekonomiska uppgifter såsom kostnader för energi, reparationer och underhåll samt inköp av foder.

Vattenbruk är en liten bransch och för att inte riskera att röja uppgifter om enskilda företag så kan inte all statistik visas. Dessa statistikuppgifter är därför ersatta med två prickar (..) i tablåer och databastabeller. Läs mer om detta i undersökningens dokumentation.

//Martina Kielén, SCB

*Vid segmentering delas företagen in i grupper (segment) baserat på vilka arter som odlas och vilka odlingstekniker som används. Om flera arter eller odlingstekniker används på ett företag så tilldelas det segment vars verksamhet ger störst intäkter.


Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s