Sverige för 100 år sedan

För 100 år sedan 1921 röstade för första gången kvinnor i valet till den andra kammaren i Riksdagen. Jag blev nyfiken på vad statistiken kan säga om det och hur Sverige såg ut då för hundra år sedan.

Jag kollade förstås i Statistisk årsbok för år 1922 som redovisar statistik för år 1921. Och jodå i tabell 260 som redovisar val till den andra kammaren på sidan 298 kan jag se att där det tidigare år funnits ett streck för kvinnor finns det nu antal. År 1921 fanns 1 693 tusen röstberättigade kvinnor varav 797 tusen eller 47 % röstade. Samtidigt fanns det 1 537 tusen röstberättigade män varav 951 tusen eller 62 % röstade.

Källa: Statistisk årsbok 1922

Om man vill botanisera i hur Sverige såg ut för 100 år sedan så är ju innehållsförteckningen till årsboken en guldgruva. I boken tänker jag att man genom statistik sammanfattat de företeelser i samhället som var viktigast. Till exempel så ägnas rätt många tabeller åt jordbruk, skogsbruk och bergsbruk.

När jag tittar litet närmare på jordbruksavsnittet kan jag se en parallell mellan 1921 och 2021. Vi har fått en hel del frågor om täckdikad areal de senaste åren. Täckdikningen var viktig också för 100 år sedan. I tabell 85 på sidan 85 redovisas att 950 tusen hektar av de 3,6 miljoner hektar åkermark som då fanns redovisades som täckdikad.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s