Rekordhög produktion av matlök år 2020

Produktionen av matlök blev regkordhög år 2020. Den blev 69 tusen ton och var ett resultat av en motsvarande rekordstor areal och en hög avkastning. Du kan läsa om produktionen av matlök och av andra trädgårdsväxter i vår officiella statistik Trädgårdsproduktion 2020. Arealen matlök år 2020 var knappt 1 500 hektar vilket är den största någonsin.

Värdet av produktionen blev också rekordhögt år 2020 ungefär 235 miljoner kr. Det är ungefär 60 miljoner kronor högre än det var 2019, då det var 176 miljoner kr.

Prisutvecklingen för konsument

SCB publicerar konsumentprisutvecklingen också i form av prisindex för enskilda produkter. I det här fallet inte för matlök utan för gul lök. (Matlök kan inkludera någon mer löksort än gul lök till exempel rödlök) I diagrammet nedan har jag bearbetat indextalen och visar prisutvecklingen både i 2020 års prisnivå och i löpande priser. Jag använde konsumentprisindex (KPI) för att räkna om indexet till 2020 års prisnivå, för att prisutvecklingen inte skulle påverkas av inflationen. Diagrammet visar att:

  • I fasta priser sjönk priserna på gul lök i förhållande till andra varor mellan åren 1980 och 2000. Från och med 2010 har priset på gul lök ökat mer än för andra varor.
  • I löpande priser var prisutvecklingen stabil fram till början av 2010-talet. Därefter har priserna på gul lök stigit.
Diagram konsumentprisindex

Odling av lök i våra privata trädgårdar

För några år sedan år 2012 frågade vi hushållen hur mycket matlök de odlade i sina trädgårdar och kolonilotter. Det visade sig att 200 000 hushåll odlade matlök med en sammanlagd skörd av 1,1 ton. Det är alltså en försvinnande liten andel av produktionen av all matlök som kommer från våra fritidsodlingar.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s