19 tusen ton tomater odlades år 2020

Tomat odlas i växthus. Växthusytan för odling av tomat ökade med 15 % till knappt 460 000 kvm mellan 2017 och 2020. Tomatodlingen nådde en botten 2011. Sedan växthusytan med tomater ökat med 32 % och produktionen med 41 %. Tomatskörden år 2020 landade på drygt 19 000 ton och var den högsta på mer än 15 år.

Diagram över tomatodling

Tomatodlingen har förändrats en hel del under de senaste åren och en stor mängd nya sorter har introducerats.

Av den totala ytan för odling av tomat användes knappt hälften åt odling av olika specialsorter och kvisttomater under 2020.

Kvisttomater var den vanligaste specialsorten. Ungefär en tomat av fyra av de skördade tomaterna var en kvisttomat.

År 2020 fanns det 230 trädgårdsodlare som odlade tomater. Det är en ökning från år 2017 då vi senast gjorde en totalundersökning av växthusodlingen. År 2017 var antalet tomatodlare 216 stycken.

Värdet av tomatproduktionen har varierat över åren. År 2020 var tomatodlingens produktionsvärde 251 miljoner kr. Det är högre än år 2019 men lägre än år 2018 då tomatodlarna skapade 271 miljoner kr i produktionsvärde.

Du kan läsa mer om samtliga trädgårdsgrödor i vår officiella statistik i rapporten Trädgårdsproduktion 2020. Du hittar siffrorna i vår databas.

//Ann-Marie Karlsson

värdet av tomatodlingen

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s