Direktkonsumtionen av ägg är 12 kilo per person och år

Det är äggets dag idag så jag började dagen med ett precis lagom länge kokat ägg. Jag använde förstås min fina gula äggkopp med plats för en klick smör som jag la i ägget allteftersom jag åt. Det blev en helt perfekt start på dagen.

Direktkonsumtion av ägg

Direktkonsumtionen av ägg det vill säga de ägg som vi köper hem eller äter i rätter på restaurang var 12 kilo per person år 2019. Det är en liten ökning från den period i början av 2000-talet då konsumtionen var som lägst.

Ägg var sbilligast under mitten av 1990-talet

I statistiken finns priser per kilo i kronor för ägg fram till år 2012. Därefter redovisas prisutvecklingen med hjälp av index. Eftersom inflationen var hög på 1980-talet redovisar jag priserna både löpande och i 2012 års prisnivå. Diagrammet visar att priserna på ägg i 2012 års prisnivå sjönk något under 1960-talet, var relativt stabila under 1970 till 1980-talet, sjönk mellan 1985-1995, återigen var stabila under en 10-årsperiod för att öka under senare delen av 2000-talet.

Konsumentens pris för ägg

SCB slutade att redovisa priser i kronor år 2012 så efter det finns endast prisindex. De visar förstås samma sak. Här visar jag prisutvecklingen mellan åren 1956 och 2020. Om man alltså räknar bort inflationen och jämför priserna i 2020 års prisnivå kostar ett kilo ägg ungefär lika mycket nu som under 1970-talet

Prisutveckling för ägg index.

Fågelinfluensan i början av 2021 påverkar äggproduktionen

I början av år 2021 drabbades flera stora äggföretag av fågelinfluensa vilket gjorde att många höns avlivades. Det påverkar produktionen av ägg under år 2021. Om jag tittar på utvecklingen under 2021 kan jag tydligt se att produktionen av ägg minskat samtliga månader mellan februari och juli.

Det påverkade prisutvecklingen också. Om du klickar här så kommer du till en tabell som visar prisutvecklingen för konsumentens pris på ägg de senaste 7 månaderna.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s