Skörden av ärter minskar med 23 %. Oljeväxtskörden oförändrad i år

Rapsfält

Totala raps- och rybsskörden på samma nivå som i fjol

Totalskörden av raps och rybs har preliminärt beräknats till 341 200 ton, vilket är i samma storleksordning som under 2020, men 8 % över femårsgenomsnittet.

Odlingsarealen av höstraps, som är den i särklass mest högavkastande grödan i denna grödgrupp, ökade med nästan 4 800 hektar, eller 5 %, jämfört med förra årets areal. Höstraps är den dominerande grödan i denna grödgrupp.

Hektarskörden av höstraps är preliminärt 6 % lägre än fjolårsresultatet, 5 % högre än femårsgenomsnittet och 4 % lägre än normskörden. Det har från en del håll rapporterats om torkskador och glesa bestånd som orsaker till låga skördenivåer av höstraps, men även att kraftiga regn under eftersommaren orsakat spill av rapsfrö strax innan tröskningen.

Totalskörden av ärter 23 % mindre än förra året

Den totala skörden av åkerbönor har preliminärt beräknats till 44 900 ton, vilket är 23 % mindre än förra årets totalskörd. Hektarskörden av åkerbönor blev 24 % lägre än under 2020.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s