Fyra av tio jordbruksföretag har försvunnit sedan år 1989

dekoration

Det är den första december och dags för en liten kalender. I år har vi publicerat resultaten från den stora Strukturundersökning av jordbruket. Inte bara vi i Sverige utan hela EU och många länder i världen gjorde stora jordbruksräkningar år 2020. Under december kommer jag att blanda tabeller som jag hämtar från vår statistikdatabas och specialbearbetningar direkt från vårt stora mikrodatamaterial.

Inga jordbruksföretag ingen livsmedelsproduktion så jag börjar med att titta på jordbruksföretaget.

Mellan åren 1989 och 2020 har antalet jordbruksföretag minskat med 40 000

År 2020 var antalet jordbruksföretag 59 000 stycken- År 1989 var antalet 99 000. Antalet företag har alltså minskat med 40 000 företag. Företagen har alltså blivit färre men större.

Tusental företag

I vår strukturstatistik delar vi in företagen i fyra huvudgrupper. Grupperna bestäms av hur en standardarbetstid fördelas mellan olika grödor och djur.

Diagrammen nedan visar att antalet företag som specialiserat sig med växtodling är ungefär lika stort nu som för 30 år sedan. Antalet företag som är specialiserade på skötsel av lantbruksdjur har däremot mer än halverats från 42 000 företag år 1989 till 16 000 företag år 2020. Antalet blandade företag och småbruk har också minskat.

Studerar jag de olika huvudgruppernas storlek mätt i standardimmar så tar skötsel av lantbruksdjur som man kan förvänta sig mest tid. Småbruken som definieras som företag som kräver mindre än 400 standardtimmar har få timmar.

Antal företag och standardtid för företag mellan åren 1989 till 2020

Den genomsnittliga standartiden per företag är relativt stabil under perioden. Gruppen företag specialiserade på lantbrukets djur och gruppen blandade företag är de grupper där standardarbetstiden per företag ökat mest.

Du hittar alla siffrorna med ännu fler detaljer i den här tabellen.

//Ann-Marie Karlsson

standardtid per föret

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fyra av tio jordbruksföretag har försvunnit sedan år 1989

  1. Jörgen skriver:

    Det blev nog lite fel på antalet
    ”År 2020 var antalet jordbruksföretag 59 000 stycken- År 1989 var antalet 99 000. Antalet företag har alltså minskat med 99 000 företag”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s