3% eller 1 666 driftsledare blev 56 år under år 2020

I diagrammet nedan visar jag antalet driftsledare efter ålder. I det fall ett företag drivs som fysisk person är driftsledaren oftast lika med företagaren. I de fall jordbruket drivs som aktiebolag eller någon annan juridisk person är driftsledaren den som har ansvar för den dagliga driften i företaget. År 2020 fanns det 53 492 fysiska personer, 4 102 aktiebolag och 1 197 övriga juridiska personer till exempel dödsbon.

Den ålder som flest var vanligast bland driftsledarna var 56 år. 1 666 driftsledare var så gamla. Den genomsnittliga åldern för en driftsledare var 58 år medan medianvärdet det vill säga den mittersta jordbrukarens ålder var 59 år.

Kvinnor som var driftsledare var något yngre än män. För de 48 801 män som var driftsledare var genomsnittsåldern 59 år, medan den var 56 år för de 9 990 driftsledare som var kvinnor.

Driftsledarna var äldst i Stockholms län där genomsnittet var 60,6 år och yngst i Jönköpings län med genomsnittet 56,7 år.

Åldern skiljer sig också litet åt mellan olika typer av driftsinriktningar. De driftsledare som finns på företag som är klassificerade som företag med vall utöver eget behov var äldst med 61 år följda av småbruken där genomsnittsåldern var 60 år. Den genomsnittliga åldern för en driftsledare vid ett mjölkföretag var 53 år, medan de med inriktning köttdjur var 56 år. Driftsledare på företag med inriktning värphöns var yngst, 50 år.

Eftersom driftsledarna vid småbruk är litet äldre roade jag mig med att också ta fram en graf över åldersfördelningen efter storleksgrupp åkermark. I gruppen mindre än 2 hektar jordbruksmark finns företag med till exempel växthus och en del djurföretag till exempel fjäderfäföretag. Diagrammet visar också att driftsledarens ålder sjunker då företags storlek ökar.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s