Jordbruksföretagarna är 4 år äldre nu än för 20 år sedan

Jag skrev om ålder igår och blev litet nyfiken på hur jordbrukarnas ålder har förändrats. Jag grävde därför litet djupare i våra arkiv och såg att jag kunde jämföra företagarnas ålder år 1999 och 2020. Det innebär att jag inte tar med de företag som är juridiska personer utan enbart de som är enskilda firmor eller fysiska personer.

Diagrammet visar att jordbrukarna blivit färre och äldre de senaste 20 åren. Antalet jordbrukare som är över 65 är ungefär lika stort år 1999 och år 2020, men antalet under 50 är betydligt färre. År 1999 fanns det ungefär 77 000 företag som var fysiska personer. Företagarnas genomsnittliga ålder var knappt 54 år. Siffran kan jämföras med jordbruksföretagarnas genomsnittsålder år 2020 som var 58 år för de 53 000 företag som var fysiska personer. Genomsnittsåldern har alltså sjunkit med 4 år.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jordbruksföretagarna är 4 år äldre nu än för 20 år sedan

  1. Bernt Johansson skriver:

    Medelåldern har ju ökat med 4 år. Snart har våra politiker lyckats med 60 tals strategin, som var att göra Sverige till et industriland där lantbruket är avskaffat. Alla skulle bo i stan och jobba i industrin som behöver all arbetskraft som är tillgängligt, tydligen gäller den strategin fortfarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s