I Kalmar län odlas 60 % av åkermarken med slåttervall och grönfoderväxter. I Jämtlands län är andelen 90 %

Igår tittade vi på hela åkermarken år 2020. Idag tänker jag att vi kan jämföra hur odlingen av vall och grönfoderväxter förändrats över tid. År 1981 uppgick odlingen till 927 700 hektar, 2000 till 920 800 hektar och år 2020 till 1 117 000 hektar.

Knappt hälften av den svenska åkerarealen odlas med vall och grönfoderväxter.

Under åren 1981, 2000 och 2020 har det odlats mest vall och grönfoderväxter i det som nu är Västra Götalands län. Därefter följer Skåne län. På en delad tredjeplats finns Kalmar län, Östergötlands län och Jönköpings län.

Andelen vall och grönfoderväxter ökar över hela hela Sverige

Den andel av åkerarealen som odlas med vall- och grönfoderväxter har ökat i samtliga län mellan åren 1981 och 2020. Den största ökningen har skett de senaste 20 åren mellan åren 2000 och 2020. Andelen är störst i Jämtlands län med 80 % följd av Västernorrlands län, Norrbottens län samt Kronobergs län och Jönköpings län.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s