Antalet företag specialiserade på lantbrukets djur har minskat med 23 000 företag mellan åren 1984 och 2020

Det fanns 14 142 heltidsjordbruk år 2020. Det innebär att 24 % av de totalt 58 791 jordbruksföretagen i Sverige krävde en arbetstid som minst motsvarade en heltid. Det innebär en standardarbetstid som var högre än 1600 timmar år 2020. I jordbruksstatistisk årsbok kan man följa antalet heltidsjordbruk sedan mitten av 1980-talet. År 1984 fanns det 40 400 heltidsjordbruk. Det innebär att 35 % av de 113 000 jordbruksföretag som fanns då krävde en arbetstid som minst motsvarade en heltid.

Den vanligaste driftsinriktningen bland heltidsföretag har under hela perioden varit husdjursskötsel även om andelen heltidsföretag som ägnar sig åt just husdjursskötsel har minskat med 75% sedan år 1984. Inom Växtodlingsföretagen och de blandade jordbruken är betydligt färre och bidrar numerärt inte så mycket till minskningen.

Diagrammet nedan visar att sedan år 1989 har antalet heltidsjordbruk inom driftsgrenen specialiserad mjölkproduktion (mjölkkor) minskat med 17 300 företag. Antalet företag som är specialiserade på grisar har också minskat, medan antalet heltidsföretag som har köttdjur och får har ökat.

Det finns inte så många heltidsföretag med köttdjur det vill säga amkor eller nötkreatur för slakt  men procentuellt har andelen heltidsjordbruk i denna grupp ökat mest, knappt 7 gånger sedan år 1989.

//Ann-Marie Karlsson

Diagram över utvecklingen av företag med husdjur

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Företag och företagare och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s