2,4 miljoner julstjärnor odlades i Sverige år 2020

Julstjärnan, stjärnan bland våra julblommor kommer ursprungligen från México. I México kan den bli flera meter hög och legenderna om den är talrika.  

Julstjärnan sägs ha varit Montezumas favoritblomma och aztekernas legender berättar om hur julstjärnan fick sin röda färg av en gudinnas tårar. Långt senare, men redan på 1500-talet, var den förknippad med julen i Méxiko. Legenden berättar om en fattig flicka som inte hade råd att köpa en riktig present till Jesusbarnet på julafton. Hon plockade istället gröna kvistar på sin väg till kyrkan. När hon sedan satte kvistarna som en gåva vid foten av julkrubban började de plötsligt blomma praktfullt röda. Sedan den dagen kallas julstjärnan den heliga nattens blomma, ”Flores de Noche Buena”.

Den världsomspännande karriären började som sig bör för en stjärna i Hollywood. Julstjärnan kom till USA på 1800-talet. Från att först bara sålts som snittblomma i Los Angeles på 1920-talet erövrade den snart hela USA. På 1950-talet började julstjärnan odlas som krukväxt i Tyskland och under de följande åren spred den sig till vardagsrum över hela Europa.

I Sverige odlade de svenska trädgårdsföretagarna 2,4 miljoner julstjärnor år 2020. Det är ungefär lika många som de 2,6 miljoner amaryllis som odlades samma år. Julstjärnan ligger dock i lä om jag jämför med hyacinterna. 7,6 miljoner hyacinter odlades i Sverige år 2020.

Det finns minst 100 olika sorters julstjärnor och jag läser i inredningsmagasinen att julstjärnan nu är en av flera tantblommor som blivit trendig. Tantblomma eller inte, julstjärnan gör julen litet juligare. För mig är den minst lika viktig som skinkan och Karl Bertil Jonssons julafton för att det ska bli en riktigt god jul. Så med detta lovtal till julstjärnan vill jag önska God Jul och ett Gott Nytt År.

//Ann-Marie Kalrsson

Foto: Mostphotos / Dan Kosmayer.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Trädgård och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s