Vad säger statistiken om jordbruket år 2021

År 2021 närmar sig sitt slut och det är dags att summera året som gått och önska ett Gott Nytt 2022.

Foto: Shutterstock

Vi började året med förutsättningar för en stor spannmålsskörd. Höstsådden var den största någonsin. Så blev det inte spannmålsskörden 2021 minskade istället med 16 procent jämfört med 2020. Totalskörden av oljeväxter beräknas däremot vara i nivå med 2020 och vallskörden bedöms varit normal. Under 2021 har  priserna på spannmål och oljeväxter stigit både i Sverige och i omvärlden.

Alla siffror för 2021 är inte insamlade ännu men invägningen av mjölk bedöms öka med någon procent samtidigt som avräkningspriserna bedöms stiga med cirka 6 procent jämfört med 2020. I övrigt har volymerna inom animalieproduktionen generellt varit relativt stabila samtidigt som avräkningspriserna har stigit. Enda undantaget är äggproduktionen där produktionen bedöms minska betydligt under året till följd av det omfattande utbrottet av fågelinfluensa.

Kostnaderna för insatsvaror främst gödning ökade

Kostnaderna för insatsvaror och tjänster ökade under senare delen av 2021. Orsaken är främst stigande priser för el, diesel, mineralgödsel och foder inklusive egenproducerat foder. Utöver kostnadsökningarna för insatsvaror och tjänster ökar också kostnader för kapitalförslitning, löner, räntor samt arrende- och hyreskostnader.

Totalt sett ökade priserna enligt PM-index med i genomsnitt 15,6 % mellan oktober 2020 och oktober 2021. Priserna har ökat för produktgrupperna Gödnings- och jordförbättringsmedel (+98,2 %), Energi och drivmedel (+32,0 %), Djurfoder (+14,5 %), Ekonomibyggnader (+13,5 %), Underhåll av ekonomibyggnader (+11,5 %), Utrustning (+8,1 %), Underhåll av utrustning (+3,4 %), Andra varor och tjänster (+2,6 %), Utsäde (+1,8 %) samt Växtskydds- och bekämpningsmedel (+1,3 %). Inga produktgrupper hade minskande priser. Jordbruket går alltså in i nästa år med höga priser på insatsmedel.

Index över jordbrukets insatsmedel sept 2019 till oktober 2021. 2015=100

Strukturen i jordbruket de senaste 10 åren

Ett årsskifte är också en tidpunkt att titta litet längre bakåt i tiden. Under året har vi publicerat resultat från strukturundersökningar både för jordbruk och trädgårdsskötsel. En sammanfattning av utvecklingen av jordbruket de senaste 10 åren finns i den här powerpointen som är publicerad tillsammans med Jordbruksstatistisk sammanställning.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s