Skogsbrukets betydelse för jordbruket minskar

Ett jordbruksföretag i vår statistik är ett företag som brukar mer än 2 hektar åker eller minst 5 hektar jordbruksmark eller har trädgårdsverksamhet eller har en större djurbesättning. I samband med strukturundersökningarna frågar vi dessa företag hur mycket skog de äger. Tablån nedan visar att arealen skogsmark bland jordbruksföretagen har minskat från 4,4 miljoner hektar år 1981 till 3,5 miljoner hektar år 2020. Det är en minskning med litet drygt 20 %.

Hälften av skogsmarken finns hos de 3 500 företag som har mest skog

För år 2020 har jag tittat på hur mycket skogsmark som jordbruksföretagen äger. Jag kan se att 18 740 företag eller 32 % inte har någon skog alls, medan 3 475 företag har mer än 200 hektar. Om jag istället tittar på arealen skog i de olika storleksgrupperna med skog så visar statistiken att hälften av skogsmarken 1,8 miljoner hektar finns hos de 3 475 företag som har mer än 200 hektar skog.

Areal skogsmark

Det gör mig nyfiken på hur jordbruket ser ut bland de 3 475 jordbruksföretagen med mest skog. Den visar att 25 % av företagen med mer än 200 hektar skogsmark finns bland de största jordbruksföretagen.

//Ann-Marie Karlsson

Antal jordbruksföretag med mer än 200 hektar skogsmark efter stolreksgrupp åkermark

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skogsbrukets betydelse för jordbruket minskar

  1. Sofia skriver:

    Hej, intressant att arealen skogsmark på jordbruksföretag minskat så mycket. Har ni tagit hänsyn till att antalet jordbruksföretag minskat också? Jag tänker att medelarealen skog per jordbruksföretag måste ha ökat rätt mycket sedan 1981.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s