Sverige är nettoexportör av spannmål

Sverige är nettoexportör av spannmål. År 2021 exporterade vi 1,2 miljoner ton spannmål och importerade endast 0,1 miljoner ton. Även om man kan se att såväl exporten som importen påverkades av torkan år 2018 så hade Sverige ändå ett positivt handelsnetto för spannmål både år 2018 och 2019.

Dessförinnan var det torkåret 1993 som gav utslag i handeln med spannmål med ett mycket litet överskott. Du kan läsa mer i den historiska jordbruksstatistiken eller i handelsstatistiken.

Handeln de senaste 150 åren

I mitten av 1800-talet drogs Sverige med i industrialiseringen som hade börjat i Storbritannien under 1700-talets andra hälft. Utrikeshandeln ökade kraftigt tack vare större efterfrågan på varor runt om i Europa. Havre blev en viktig exportvara eftersom hästar fortfarande var ett viktigt transportmedel. Havreexporten kulminerade runt 1880 för att sedan minska kraftigt fram till sekelskiftet. I början av 1900-talet var havreexporten nästan obefintlig. Importen av av spannmål bestod i huvudsak av råg.

Under den första hälften av 1900-talet var Sverige nettoimportör av spannmål. Från början av 1960-talet och framåt har exporten av spannmål varit större än importen. Under perioden fram till EU-inträdet påverkade den svenska jordbrukspolitiken lönsamheten i olika grödor och därmed vilka grödor som odlades och exporterades. Efter EU-inträdet är handeln fri inom EU medan handeln med länder utanför EU påverkas av EU:s politik.

Jag kan följa de enskilda spannmålslag tillbaka till år 1958. Av sammanställningen kan man se att det är vete som ger det största spannmålsöverskottet.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Internationellt och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s