Hur många jordbruksföretag finns det i Sverige?

Jobbar man med statistik blir första frågan. Hur definierar man ett jordbruksföretag? Det kan man göra på olika sätt och idag har vi gett ut en rapport som ger förutsättningar för att på ett klokt sätt använda olika datakällor.

Sverige finns idag främst två källor till statistik om antalet jordbruksföretag nämligen Lantbruksregistret (LBR) och Företagsdatabasen (FDB). Definitionen av företag skiljer sig åt mellan de båda registren. Båda dessa register är startpunkten för att koppla in mer information om företagen, till exempel storlek, sysselsättning, och ekonomi. Företagsdatabasen används oftast av de som vill jämföra jordbruksföretag med andra branscher eftersom databasen innehåller uppgifter om samtliga företag i Sverige. Lantbruksregistret används oftast av de som vill studera jordbrukets specifika produktionsförutsättningar oftast knutet till arealanvändning eller djur hållning.

Jordbruksföretag definieras i:

  • lantbruksregistret som företag som bedriver jordbruksverksamhet under en gemensam driftsledning. Företaget måste bruka mer än 2 hektar åker och/eller minst 5 hektar jordbruksmark/ och eller har stora djurbesättningar, och/eller har växthus för att klassificeras som ett jordbruksföretag.
  • företagsdatabasen något förenklat som juridiska personer samt fysiska personer, som är registrerade för moms, arbetsgivaravgifter eller F-skatt.
    • För att avgöra vilken bransch ett företag tillhör används en gemensam klassificering SNI. Företag får ange branscher (i fallande skala efter ekonomisk betydelse för företaget). De som har jordbruk som första bransch alltså den bransch som ger högst omsättning, klassificeras som jordbruksföretag.
Stapeldiagram som beskrivs i texten.

Antalet företag skiljer sig åt beroende på definition. Anledningen till att det finns 107 400 företag med primär verksamhet i företagsdatabasen och enbart 58 800 i Lantbruksregistret beror främst på att definitionen är vidare i Företagsdatabasen. I Företagsdatabasen finns företag som är för små för att vara med i lantbruksregistret, men också företag som inte brukar jord till exempel personer som äger lantbruksfastigheter och arrenderar ut arealen. Ett företag i Lantbruksregistret kan också bestå av flera företag i Företagsdatabasen i de fall de var för sig betalar F-skatt.

Längst till höger i diagrammet har vi samlat de företag som bedriver jordbruk i någon av de fem mest ekonomiskt betydelsefulla branscher det uppgett. Det kan alltså vara företag med skog, som också har en mindre jordbruksverksamhet. Dessa företag var 133 500 till antalet år 2020.

Som ni förstår är det här en rapport framförallt för er som använder olika register för att utreda eller forska om jordbruket. En rapport som vi hoppas kommer att vara till hjälp för att välja rätt register för rätt ändamål.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s