Kommer ni ihåg höstsådden?

Grödorna har börjat spira på åkrarna. I det här blogginlägget tänkte jag påminna om hur mycket areal som såddes förra i höstas. Vi publicerade arealen genom en urvalsundersökning redan förra året och snart när SAM-ansökningarna är ifyllda och sammanställda, så kan vi se hur stor del av höstsådden som överlevde vintern och nu spirar på åkrarna.

2021 års höstsådd av spannmål bestod av 421 500 hektar höstvete, 21 000 hektar höstråg, 22 700 hektar höstkorn och 27 100 hektar höstrågvete, vilket totalt ger 492 300 hektar spannmål. Merparten bestod av höstvete. Höstvetearealen var lägre än 2020 års areal men ändå 5 % större än genomsnittet för de fem senaste åren.

Areal höstsådd spannmål ett stapeldiagaram
Höstsådd spannmål år en 2008-2021, hektar

Jag har valt att redovisa länsstatistik med hjälp av en kart. Jag har använt andel höstsådd spannmål i länet av den totala arealen spannmål i länet år 2021. Jämförelsen blir ju litet haltande eftersom ju förra årets höstsådd ska jämföras med 2022 års arealer, men eftersom jag inte känner till dem än så får jag hålla mig till dem.

Om ni för pilen över länen på kartan så ser ni också arealen höstsådd spannmål per län.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s