Senast publicerade siffror om konsumentens och jordbrukarens prisutveckling för livsmedel

I länkarna nedan visar jag de senaste uppgifterna som SCB publicerat om prisutvecklingen för livsmedel. Jag visar årsförändringen och månadsförändringen. Länkarna uppdateras i takt med att SCB publicerar nya siffror.

  • Årsförändringen visar hur priset utvecklats i procent sedan motsvarande månad det föregående året. Det vill säga förändringen den senaste 12-månadersperioden. Det är denna förändring vi mäter när vi pratar om inflation.
  • Månadsförändringen visar hur priset utvecklats den senaste månaden.

Prisförändring för konsumentpriser-livsmedel

Jag har länkat till prisutvecklingen för varugruppen livsmedel- och alkoholfria drycker och de undergrupper den består av. SCB redovisar också prisutvecklingen för enskilda produkter, så jag har också länkat till dem. Länkarna går till SCB:s statistikdatabas

Prisförändring för samtliga varugrupper

Jag har också jämfört prisutvecklingen för gruppen livsmedel med övriga varugrupper, samt en tabell för KPI totalt.

Jordbrukarnas prisutveckling

Jordbruksverket redovisar prisutvecklingen för de varor som jordbrukarnas säljer. Jordbruksverket redovisar priserna 1,5 månader efter referenstidpunkten, medan SCB är en månad snabbare.

  • Avräkningsprisindex (A-index) visar utvecklingen av avräkningspriser för jordbruksprodukter . Inkomsthöjande ersättningar till producenterna, som direktersättningar i form av arealersättningar eller djurbidrag, ingår inte.
  • Produktionsmedelsprisindex (PM-index) visar prisutvecklingen på de produktionsmedel som används i jordbruket.

I länkarna nedan visar jag också prisutvecklingen för de produkter som A-index och PM-index består av. Jag har beräknat årsförändring genom att dividera värden direkt i statistikdatabasen. Det innebär att om årsförändringen till exempel är 29 % redovisas den som 1,29. Om priserna minskat till exempel med 3 % redovisas det som 0,97. Jag har också inkluderar indexserien för de senaste 12 månaderna. Länkarna uppdateras kontinuerligt till senast publicerade månad.

Års- och månadsförändring för avräkningsprisindex

Års och månadsförändring för Produktionsmedelsprisindex

Den som vill att procenttalen ska se ut på samma sätt som uttagen från SCB:s databas ovan vad gäller årsförändring och månadsförändring måste ladda ner tabellen till Excel och subtrahera värdena med 1 och multiplicera med 100, till exempel (1,29-1)*100=29.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Priser och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s