I länkarna nedan visar jag de senaste uppgifterna som SCB publicerat om prisutvecklingen för livsmedel. Jag visar årsförändringen och månadsförändringen. Länkarna uppdateras i takt med att SCB publicerar nya siffror.
- Årsförändringen visar hur priset utvecklats i procent sedan motsvarande månad det föregående året. Det vill säga förändringen den senaste 12-månadersperioden. Det är denna förändring vi mäter när vi pratar om inflation.
- Månadsförändringen visar hur priset utvecklats den senaste månaden.
Prisförändring för konsumentpriser-livsmedel
Jag har länkat till prisutvecklingen för varugruppen livsmedel- och alkoholfria drycker och de undergrupper den består av. SCB redovisar också prisutvecklingen för enskilda produkter, så jag har också länkat till dem. Länkarna går till SCB:s statistikdatabas
- Prisutveckling för livsmedel för den senast publicerade månaden. Års- och månadsförändring.
- Prisutveckling för enskilda produkter för den senast publicerade månade, års och månadsvärden
Prisförändring för samtliga varugrupper
Jag har också jämfört prisutvecklingen för gruppen livsmedel med övriga varugrupper, samt en tabell för KPI totalt.
- Prisutveckling för samtliga varugrupper. för den senast publicerade månade Års- och månadsförändring,
- Den totala prisutvecklingen mätt i KPI för den senast publicerade månaden. Års- och månadsförändring.
Jordbrukarnas prisutveckling
Jordbruksverket redovisar prisutvecklingen för de varor som jordbrukarnas säljer. Jordbruksverket redovisar priserna 1,5 månader efter referenstidpunkten, medan SCB är en månad snabbare.
- Avräkningsprisindex (A-index) visar utvecklingen av avräkningspriser för jordbruksprodukter . Inkomsthöjande ersättningar till producenterna, som direktersättningar i form av arealersättningar eller djurbidrag, ingår inte.
- Produktionsmedelsprisindex (PM-index) visar prisutvecklingen på de produktionsmedel som används i jordbruket.
I länkarna nedan visar jag också prisutvecklingen för de produkter som A-index och PM-index består av. Jag har beräknat årsförändring genom att dividera värden direkt i statistikdatabasen. Det innebär att om årsförändringen till exempel är 29 % redovisas den som 1,29. Om priserna minskat till exempel med 3 % redovisas det som 0,97. Jag har också inkluderar indexserien för de senaste 12 månaderna. Länkarna uppdateras kontinuerligt till senast publicerade månad.
Års- och månadsförändring för avräkningsprisindex
Års och månadsförändring för Produktionsmedelsprisindex
Den som vill att procenttalen ska se ut på samma sätt som uttagen från SCB:s databas ovan vad gäller årsförändring och månadsförändring måste ladda ner tabellen till Excel och subtrahera värdena med 1 och multiplicera med 100, till exempel (1,29-1)*100=29.
//Ann-Marie Karlsson