Om skörden per hektar blir precis som ett genomsnitt de senaste fem åren blir totalskörden av spannmål 5,2 miljoner ton

Om två månader den 11 augusti ger Jordbruksverket ut den första prognosen över årets skörd. Den baseras på en modellberäkning som bygger på preliminära arealer för år 2022 tillsammans med uppgifter om sommarens nederbörd och temperaturer. Det vi som arbetar med officiell statistik på Jordbruksverket kan bidra med redan nu är att hjälpa till med en referenspunkt för alla er som själva vill fundera över skördens storlek år 2022.

dekorationsbild med majs

Vi har gjort det genom att:

  • använda de preliminära arealerna för varje produktionsområde för år 2022 och multiplicera dem med
  • 5-årsgenomsnittet av de fem senaste årens skörd för varje produktionsområde. Dessa kan t.ex. enklast hämtas från vår statistiska databas (siffror för åren 2017-2021). Vi har använt statistiken över produktionsområden för att ta hänsyn till att odlingen kan ha ökat och minskat mellan olika områden år 2022 jämfört med tidigare år.
  • Den totala skörden per produktionsområde har sedan summerats till en totalskörd för riket.

5,2 miljoner ton spannmål år 2022

Om hektarskörden år 2022 blir lika stor som ett genomsnitt av tidigare års skördar så skulle skörden av spannmål bli 5,2 miljoner ton och skörden av raps och rybs bli 0,42 miljoner ton. Som en jämförelse kan nämnas att år 2021 blev skörden av spannmål 5,0 miljoner ton och skörden av raps och rybs blev 0,34 miljoner ton.

Ökad areal av oljeväxter, något mindre spannmålsareal

Arealerna av spannmål är något mindre år 2022 jämfört med år 2021. I femårsgenomsnittet för hektarskördarna kan det vara bra att komma ihåg att missväxtåret 2018 ingår.

För oljeväxter däremot, har arealerna ökat från 106 tusen hektar år 2021 till 135 tusen hektar år 2022. Hektarskördarna år 2021 var något högre än de genomsnittliga hektarskördarna för de fem senaste åren.

Nu finns ju ”om” varje år i form av regn och inte minst torka, värme och kyla så inget år, inte heller år 2022 kommer att bli ett normalår. Dessutom tillkommer i år ytterligare en osäkerhetsfaktor. Vi vet inte om jordbrukarna använder lika mycket gödsel och andra insatsmedel som tidigare år.

// Ann-Marie Karlsson

Skörd av spannmål

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s