Jordbrukets produktion har ökat något de senaste 30 åren

Vad ska jag blogga om på nationaldagen? En dag då vi firar och är tacksamma för Sverige. Jag tänker på det jordbrukslandskap vi vistats i extra mycket de senaste åren. De gula rapsfälten, grödor som växer, betesmarker med kor och får. Jag tänker på att åka litet extra sakta bakom en traktor eller skördetröska, Hässjorna från min barndom som nu har ersatts av ensilagebalar. Salladen, potatisen och jordgubbarna jag köpte på torget i lördags. Men hur sammanfatta allt detta?

Det går faktiskt att sammanfatta. Det finns ett mått värdefolymer. För att titta på den sammanlagda produktionen av vegetabilier som spannmål, potatis och trädgårdsprodukter och av animalier som kött, mjölk och ägg så har jag använt EAA det vill säga sektorkalkylen för det svenska jordbruket. I den beräknas värdevolymer som är det vanligaste måttet på hur produktionen sammantaget förändras.

Värdevolymer är jordbrukets produktionsvärde  till fast pris. Det innebär att jag istället för att multiplicera årets produktionsvolym med årets pris så multiplicerar jag varje års volym med priset ett visst år. När man redovisar produktionsvärdet till fastpris visar man hur produktionsvolymen sammanvägt utvecklas.

Svag utveckling för djur- och djurprodukter medan vegetabilier ökar

Jordbrukets totala produktion har ökat något sedan år 1990. Produktionsvärdet till fastpris för animalier och vegetabilier visar att värdevolymen för animalier stadigt minskar.

Värdevolymen för vegetabilier har ökat men påverkas självklart av skördens storlek enstaka år. De besvärliga åren 1992 och 2018 syns t.ex. som hack i kurvan för vegetabilier. För vegetabilier kan jag också se att värdet av frukt och grönsaker stadigt ökar.

//Ann-Marie Karlsson

Volymutveckling av jordbrukets produktion åren 1990- 2020, Producent värde i 2015 års prisnivå

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s