Inkomsterna i jordbrukarhushåll med enskild firma ökade med 3 procent mellan 2019 och 2020

För Sveriges drygt 53 000 jordbrukarhushåll med enskild firma ökade den genomsnittliga inkomsten, efter skatter, pensionsavgifter, fastighetsavgifter med mera, till 406 900 kr, eller 181 700 kr per deklarerande hushållsmedlem. Ökningen var störst för hushåll med stora arealer och för de som har mjölkkor och trädgårdsväxter.

För de 12 400 jordbrukarhushåll som drev heltidsjordbruk som enskild firma ökade inkomsten med knappt 6 procent till 451 900 kronor, eller 178 600 kronor per deklarerande hushållsmedlem. För Sveriges drygt 20 000 hushåll som drev småbruk som enskild firma ökade inkomsten med knappt 3 procent till 395 500 kr, eller 187 400 kr per deklarerande hushållsmedlem.

Jordbrukarhushållens inkomster är en statistikrapport där vi vrider och vänder på inkomsterna för hushållen och de som ingår i hushållet å olika sätt. Den som vill ta till sig all all statistik gör klokt i att sätta sig i lugn och ro några timmar och läsa igenom den, fundera på hur inkomsterna utvecklas och vad det innebär för möjligheterna att bedriva jordbruk.

Inkomsten från förvärvsverksamhet

Inkomsten från förvärvsverksamhet är den del av inkomsten som kommer från nuvarande eller tidigare arbete. För hushåll med heltidsjordbruk det vill säga ett jordbruks som kräver minst en heltid visar diagrammet nedan att den taxerade inkomsten av näringsverksamhet är litet drygt 40 % av den totala förvärvsinkomsten. Inkomsterna från pension har ökat något, eftersom jordbrukarna blir litet äldre.

Tjänst dominerar för småbruken.

Småbruk är företag som kräver mindre än 400 timmar i arbetstid. Som man kan förvänta sig spelar tjänsteinkomster och pensionsinkomster större roll för denna grupp än för de som bedriver heltidsföretag.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s