De ekologiskt hållna besättningarna med tackor- och baggar är dubbelt så stora som de konventionella

Idag har vi publicerat officiell statistik om ekologisk djurhållning. I det här blogginlägget kommer jag att fokusera på får, men rapporten innehåller uppgifter om samtliga djurslag.

År 2021 hade 792 jordbrukare ekologiskt hållna besättningar med får. Det är 36 färre än år 2020. De ekologiska fårbesättningarna är ungefär dubbelt så stora som genomsnittet för samtliga besättningar. År 2021 fanns det i genomsnitt 67 tackor-och baggar i ekologiskt hållna besättningar samtidigt som genomsnittet för samtliga besättningar var 32.

Totalt var 106 400 får och lamm omställda till ekologisk produktion 2021 vilket innebär en minskning med 3 700 djur eller 3 % sedan 2020. Antalet ekologiskt hållna får och lamm minskade därmed för tredje året i rad. Sedan 2010 har antalet ekologiskt hållna får och lamm ökat med 22 %. Om vi bara tittar på antalet ekologiska tackor och baggar så har de ökat med 34 % sedan 2010 för att år 2021 uppgå till 53 200.

I juni 2021 var 20 % av tackorna och baggarna i Sverige ekologiskt hållna. Det är en procentenhet mindre än de tre åren 2018-2020 då andelen var 21 %. Det innebär att åren 2019 och 2020 så följde minskningen av ekologiskt hållna tackor och baggar minskningen av det totala antalet. Det vill säga antalet ekologiskt hållna tackor och baggar minskade men andelen av det totala antalet var desamma. År 2021 ökade antalet tackor och baggar något samtidigt som antalet ekologiskt hållna tackor och baggar minskade. Sammantaget förklarar det att andelen ekologiska tackor och baggar minskade år 2021.

Summerar man antalet omställda baggar och tackor i Östergötlands, Gotlands, Skåne och Västra Götalands län så utgjorde de 49 % av det totala antalet omställda tackor och baggar i Sverige 2021.

Störst antal omställda ekologiska tackor och baggar fanns 2021 i Västra Götalands och Gotlands län. De län med störst andel ekologiska tackor och baggar, i förhållande till det totala antalet tackor och baggar i länet, var Jämtlands, Hallands, Östergötlands och Gävleborgs län.

Andel ekologiskt hållna tackor och baggar efter län år 2021

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s