Dill och gräslök självklara smaker på midsommarbordet

Ingen midsommar som inte innehåller smakerna av dill och gräslök. År 2012 gjorde vi en undersökning om fritidsodlingen och då visade det sig att just gräslök var den trädgårdsväxt som som odlades av flest hushåll. Undersökningen har ju några år på nacken. Jag tror mig ändå ana att vi är många som går ut i trädgården eller ut på balkongen och plockar dill och gräslök till midsommarmaten.

Hela 684 000 hushåll eller 17 % av alla hushåll odlade gräslök. I undersökningen från 2012 kunde man också se att 477 000 hushåll i småhus odlade dill, 140 00 hushåll som bodde i lägenhet, 14 000 odlade vid sin fritidsfastighet och 46 000 i trädgården på sin lantbruksfastighet.

Dill kom litet längre ner på listan. 310 000 hushåll odlade dill år 2012.Det motsvarade 8 % av alla hushåll . Den mesta av den dill vi odlar i våra trädgårdar äter vi färsk, men ungefär 25 % fryste vi in för senare behov.

Dill odlades av 234 000 hushåll i småhus, 35 000 hushåll som bodde i lägenhet, 6 800 odlade vid sin fritidsfastighet och 33 000 i trädgården på sin lantbruksfastighet.

Professionell odling av dill

Vi har tyvärr inte statistik över professionellt odlad gräslök, men vi har statistik för dill. För den professionella odlingen på friland, det vill säga på våra åkrar, har vi siffror från år 2020. De visar att 113 företagare odlade dill. Odlingen omfattade 173 hektar och att skörden blev 505 ton.

//Ann-Marie Karlsson

Stapeldiagram areal och skörd av dill

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s