En tredjedel av nötköttet kommer från besättningar med mjölkkor

Idag har vi publicerat den sista statistikrapporten om animalieproduktion före semestrarna. Den visar att i maj 2022 uppgick den totala slaktvikten av nötkreatur, gris, får och lamm samt fjäderfä till 48 300 ton. Slakten av gris utgjorde den största andelen, 45 %, följt av fjäderfä med 31 % och nötkreatur med 23 %. Slakten av får och lamm utgjorde knappt 1 % av den totala slaktvikten.

Varje vår publicerar vi statistik om slakt efter län. för nötkreatur redovisar vi också slakten efter besättningsstorlek. Statistiken gör det också möjligt att se hur stor del av slakten från nöt som kommer från olika typer av besättningar.

År 2021 producerades:

  • 32 % eller 43 700 ton av slakten från besättningar med mjölkkor.
  • 48 % och 64 850 ton från besättningar med kor för uppfödning av kalvar
  • 20 % och 27 280 ton från besättningar med enbart ungdjur och inga kor.

Olika storleksstruktur i mjölk och köttbesättningar

Slakten redovisad efter besättningsstorlek speglar hur olika strukturen ser ut bland mjölkföretag och köttföretag. Besättningsstorleken bland köttföretagen är mindre, medan de flesta mjölkkorna finns i större besättningar.

För besättningar med mjölkkor så kommer ungefär två tredjedelar av slaktvolymen från besättningar med fler än 100 kor. För besättningar med kor för uppfödning av kalvar så är motsvarande andel 16 %. Istället slaktas 34 % av slaktvolymen från besättningar med kor med uppfödning av kalvar i besättningar med 1-24 kor.

Slaktens fördelning efter besättningsstorlek för besättningar med mjölkkor respektive besättningar med kor för uppfödning av kalvar år 2021

Om jag i diagrammet ovan visade andelar så visar jag i diagrammet nedan slakten i volym efter besättningsstorlek. Diagrammet visar att den besättningsstorlek där volymen är störst är i gruppen 1-24 kor i besättningar med kor för uppfödning av kalvar. I den gruppen var slakten 22,45 tusen ton.

//Ann-Marie Karlsson

Du hittar data till tabellen om slakt efter besättningsstorlek här

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s