
Prisökningarna på livsmedel har de senaste månaderna varit högre än inflationen mätt i KPI. Smör och margarin är två livsmedelsprodukter som ökat i pris.

Mellan juli 2021 och juli 2022 har smör ökat 21 % i pris och margarin har ökat 35 % i pris. I genomsnitt ökade livsmedelspriserna med 13 % under samma period.
Jag har tidigare bloggat en riktigt lång tidsserie med priser på smör och margarin som byggde på de priser i kronor som SCB publicerade på olika konsumtionsvaror fram till och med år 2012.
Jag kopierar in de gamla bilderna på priset för 1 kg smör och 1 kg margarin nedan. I diagrammen redovisade jag priserna löpande och i 2012 års prisnivå. År 2012 kostade 1 kg smör runt 45 kr/kg och kg margarin runt 28 kr/kg. År 1956 kostade 1 kg smör 7,62 kr och ett kilo margarin 3,82 kr.
Jämför man utvecklingen i 2012 års prisnivå, dvs då jag räknat bort effekten av inflationen, så skulle 1 kg smör kostat ungefär 100 kr och ett kilo margarin 50 kr. Det innebär att både margarin och smör har blivit billigare jämfört med andra varor vi köper.


Med hjälp av siffrorna fram till och med år 2012 jämförde jag också prisskillnaden mellan smör och margarin mellan 1956 och 2012.
Tittar man tillbaka på prisutvecklingen kan man se att prisskillnaden mellan margarin och smör var minst under 1980-talet. Då kostade 1 kg margarin mellan 70-80 % av priset för 1 kg smör.
Prisskillnaden var störst i början av perioden då 1 kilo margarin kostade ungefär hälften av priset för 1 kg smör.
SCB upphörde med att publicera priser i kronor år 2012. Anledningen var att det finns många olika typer av både smör och margarin och ett index där det är möjligt att väga samman flera margarinsorter till exempel ger en bättre bild av prisutvecklingen.
Stora prisökningar sedan år 2012.
I diagrammet nedan visar jag prisutvecklingen mellan 1968 ä
nda fram till och med år 2021 med hjälp av index istället för de priser i kronor som sträcker sig fram till 2012. Perioden jag tittar på med hjälp av index startar alltså litet senare men går ända fram till och med 2021. Som man kan förvänta följer prisutvecklingen mätt i index den ni kan se ovan mätt i kronor för den period som de överlappar. För ett index kan jag välja vilken tidpunkt som är 100 och jag har valt 2021. Jag väljer också att titta på prisutvecklingen löpande och i 2021 års fasta priser.
Mellan 2012 och 2021 har priserna på smör ökat med 35% i löpande priser. Det var framförallt under perioden 2017-2018 som priserna på smör ökade. Det rådde då smörbrist i världen och världsmarknadspriserna var höga. Priserna på margarin har ökat med 22 % i löpande priser mellan åren 2012 och 2021. Den prisökning vi ser nu under de senaste tre-fyra månaderna syns i inte i diagrammet.
Mellan åren 2012 och 2021 har margarin blivit billigare i förhållande till smör eftersom det ökat mindre i pris. Under årets första månader 2022 har däremot priset för margarin ökat betydligt mer än priset för smör som det översta diagrammet visar.
Med hjälp av de fasta priserna kan jag se hur priset på smör och margarin utvecklats jämfört med andra produkter vi konsumerar. Jag bortser alltså från inflationen och kan då se att både smör och margarin är ungefär lika dyra jämfört med andra varor nu som de var 1968. Under den period då smör och margarin var billigast jämfört med andra produkter det vill säga 1985 till 2005, så var smörpriset drygt 30 % lägre än idag och margarinpriset ungefär 20 % lägre än idag.
//Ann-Marie Karlsson

Pingback: Priset för 1 kg smör och margarin åren 1956-2012 | Jordbruket i siffror