Prisutvecklingen på livsmedel

I förra veckan publicerade Jordbruksverket prisutvecklingen fram till juli 2022. SCB har tidigare i veckan redovisat KPI fram till och med augusti. Jordbruksverket publicerar alltså ungefär en månad senare än SCB. Vi har därför idag publicerat index för juli.

I den officiella statistiken vid jordbruksverket följer vi prisutvecklingen för jordbrukets insatsvaror, jordbrukets försäljning och priserna i producentledet. Dessutom gör SCB en specialbearbetning åt oss som innebär att vi också redovisar ett konsumentprisindex KPI-J för de varor som prisreglerades före EU-inträdet. Det innebär att frukt och grönt och varor som inte odlas i Sverige inte är med i indexet. KPI-J.

Om du klickar på rutan till höger märkt livsmedelspriser hittar du alltid de senast publicerade priserna på livsmedel.

I diagrammet nedan redovisar jag prisutvecklingen sedan augusti 2021:

  • A-index speglar prisutvecklingen för de varor som jordbrukarna säljer. Diagrammet visar att priserna har ökat med 28 % mellan augusti 2021 och juli 2022. Prisökningen var måttlig fram till februari 2022 för att därefter öka med 25 procentenheter på tre månader till maj 2022. Därefter har priserna sjunkit något.
  • PM-index speglar prisutvecklingen på de insatsvaror som jordbrukarna köper. Mellan augusti 2021 och juli 2022 steg priserna med 27 % på insatsvaror. Priserna på insatsvaror börjar öka redan i november 2001, fortsätter att öka i måttlig takt till februari 2022, då priserna tar ett hopp uppåt och når 34 % i maj 2022. Därefter har priserna för insatsvaror minskat fram till juli 2022.
  • PPI-J, Producentprisindex för livsmedelsindustrin, jordbruksreglerade livsmedel visar prisutvecklingen på de livsmedel som lämnar livsmedelsindustrin för försäljning på svensk marknad. De varor som ingår är de varor som prisreglerades inom den svenska jordbrukspolitiken innan vi gick med i EU. Trädgårdssektorn ingick inte stödsystemet, vilket är anledningen till att de inte är med. Prisutvecklingen för trädgårdsprodukter ingår alltså inte i denna prisserie och inte heller varor som inte produceras i Sverige som kaffe. Priserna för dessa livsmedel har ökat med 19 % mellan augusti 2021 och juli 2022.
  • KPI-J Konsumentprisindex för jordbruksreglerade livsmedel ska visa prisutvecklingen till konsument för samma produkter som PPI-J. Liksom för PPI-J ingår alltså inte prisutvecklingen för trädgårdsprodukter här. Priserna enligt KPI-J har ökat med 17 % mellan augusti 2021 och juli 2022.
  • KPI tas fram av SCB varje månad och mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar. Indexet visar att mellan augusti 2021 och juli 2022 hade priserna på livsmedel ökat med 13 %. Om jag inkluderar augusti är ökningen 14 %.

Prisutvecklingen för KPI är något lägre än för KPI-J, vilket alltså innebär att trädgårdsprodukter och varor som normalt inte produceras i Sverige har ökat mindre i pris för konsumenterna än de varor som produceras i Sverige.

Konsumenternas priser på livsmedel har ökat med 14 % mellan augusti 2021 och augusti 2022

Inflationstakten enligt KPI-F (Konsumentprisindex med fast ränta), mäter förändringen från samma månad föregående år, var 9,0 procent i augusti 2022. För KPI där också Under samma period steg livsmedelspriserna stigit med 14 %, det vill säga mer än inflationen.

Om jag delar upp inflationen för olika typer av livsmedel kan jag se att kaffe, te och kakao ökat mest i pris med 31,7 %, följt av oljor och fetter med 28,1 % och mjölk, ost och ägg med 23,6 %. De varor där prisökningen varit lägst är mineralvatten och läskedrycker med 5,1 % och frukt med 7,5 %.

Om du klickar på rutan till höger märkt livsmedelspriser hittar du alltid de senast publicerade priserna på livsmedel.

Tabell över inflationstakten för olika livsmedelsgrupper

SCB skriver att livsmedelspriserna stigit för den nionde månaden i rad, vilket framgår om jag laddar hem indexet och räknar om det så att indexet är 100 just i augusti 2021. Av diagrammet nedan framgår att prisökningarna på livsmedel startade vid årsskiftet. Prisökningstakten minskade också något mellan juli 2021 och augusti 2021 och var då endast 0,8 %.

Index augusti 2021=100

Nedan visar jag också på samma sätt hur prisutvecklingen har sett ut månad för månad det senaste året för de olika grupperna. Man kan se att prisökningen för kaffe började de första månaderna under 2022 medan prisökningen för mjölk, ost och ägg startade litet senare under året.

SCB publicerar också prisutvecklingen för enskilda varor. Av den kan man se att priset på margarin stigit med 29 %, priset på mjölk stigit med 28 % det senaste året och priset på hårdost stigit med 27 %.

Varor där priset sjunkit var grönsaker i säsong som morötter, purjolök och salladskål. Du hittar prisutvecklingen för alla enskilda produkter om du klickar på länken: Prisutveckling för enskilda produkter.

grafer över samtliga livsmedel index 100=202108
Index augusti 2021=100

Jordbrukets priser på varor de säljer ökade med 28 % mellan augusti 2021 och juli 2022

Totalt ökade de priser jordbrukarna fick med 28 % mellan augusti 2021 och juli 2022. Här tittar jag alltså på 11 månader inte 12 månader som för konsumenternas priser. Priserna för animalier har ökat med 30 % och för vegetabilier med 26 %. Vi kan också se att priserna för vegetabilier har sjunkit något jämfört med priserna i mars april. När det gäller vegetabilier har priserna ökat mest för spannmål 64 %. för animalier så har det pris jordbrukarna får för mjölk ökat med 40 %.

Priserna för jordbrukarnas produktionsmedel har ökat med 27 %.

Priserna för samtliga produktionsmedel som jordbrukarna använder har ökat med 27 %. För att göra några nedslag så har priserna för diesel ökat med 46 %, m edan priserna för gödningsmedel har mer än fördubblats.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s