Mjölkproduktionen i EU har ökat sedan 2012

År 2021 levererades 144,7 miljoner ton mjölk in till mejerierna i EU. Jag redovisar då de 27 medlemsländer som numera utgör EU. I diagrammet nedan har jag tittat på utvecklingen de senaste 10 åren genom att jämföra ett genomsnitt av åren 2012-2014 med ett genomsnitt av åren 2019-2021. Jämförelsen visar att mjölkleveranserna har ökat med 11 % i EU:27 under perioden. Mest har mjölkleveranserna ökat på Cypern (70 %), Irland (54 %) och Bulgarien (35 %). De länder där mjölkleveranserna minskat mest är Kroatiens (-20 %), Sverige -(5%) och Malta (-4 %).

När vi i Sverige gick med i EU 1995 fanns ett mjölkkvotsystem i EU. Det innebar att varje land hade en högsta mängd mjölk man kunde producera utan att få höga avgifter. Mjölkkvotsystemet upphörde i mars år 2015. Från och med april 2015 har alltså mjölkbönderna i EU kunnat öka sin produktion av mjölk utan att riskera att behöva betala om de överskred sin kvot. Jämförelsen i diagrammet visar alltså mjölkleveranserna före och efter mjölkkvotsystemet.

Tyskland producerade mest mjölk inom EU år 2021. På kartan nedan visar jag mjölkleveranserna från länderna i EU år 2021. Tyskland är det land som producerar mest mjölk (31,9 miljoner ton) följt av Frankrike (24,2 miljoner ton). Som en jämförelse producerades 2,8 miljoner ton mjölk i Sverige.

I Irland ett av de länder som ökat sin mjölkproduktion mest under den senaste tioårsperioden producerades 9 miljoner ton år 2021.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s