13 745 heltidsjordbruk i Sverige år 2022

År 2022 fanns det 13 745 heltidsjordbruk i Sverige. Det är en minskning med 281 företag sedan år 2021 då antalet var 14 026. Ett heltidsjordbruk definierar vi som ett företag där den beräknade arbetsinsatsen för grödor och djur är minst 1600 timmar.

Diagrammet visar att det främst är antalet företag med husdjursskötsel som minskat från drygt 30 000 år 1984 till 7 460 företag år 2022. Antalet heltidsföretag som bedriver växtodling är relativt konstant medan de blandade företagen också har minskat.

Minskningen av antalet heltidsjordbruk med husdjursskötsel som huvudsaklig driftsinriktning beror framförallt på att antalet mjölkföretag har minskat.

Stapeldiagram över antalet heltidsjordbruk i Sverige år 2022

I diagrammet nedan visar jag utvecklingen för de fem senaste åren. Av den kan man se att också på senare tid är det framförallt antalet företag med husdjursskötsel som minskat. Minskningen är dock inte lika stor som den var under perioden före 2000-talet.

Heltidsföretag efter huvudsaklig driftinsriktning 2018-2022

Ett av fyra jordbruksföretag är ett heltidsföretag

Av cirkeldiagrammet nedan framgår att av samtliga företag som vi definierar som jordbruksföretag. så är 24 % heltidsjordbruk och 39 % småbruk. Ett småbruk kräver mindre än 400 timmars arbetsinsats. Andelen företag som har en arbetstid mittemellan heltidsjordbruken och småbruken är 37 %.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Företag och företagare och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s