Prisökningarna på livsmedel i Sverige något över EU-genomsnittet

Eurostat samlar in prisutvecklingen och publicerar index för konsumentpriserna varje månad. Eurostat skriver att de gör en standardisering för att prisutvecklingen ska bli jämförbar mellan medlemsländerna. Det innebär att att utvecklingen för Sverige kan avvika marginellt från de siffror som publiceras i Sverige.

Diagrammet nedan visar att prisutvecklingen för livsmedel och alkoholfria drycker mellan oktober 2021 och oktober 2022 ökade med 17,6 % i Sverige. Motsvarande prisökning inom hela EU är 17,3 %. Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker är alltså något högre i Sverige än i EU.

Vad gäller prisökningen för samtliga varor det vill säga konsumentprisindex eller inflationen så har den ökat 9,8 % i Sverige vilket är mindre än ett genomsnitt inom EU där den ökat med 11,5 %. Eurostat redovisar också motsvarande siffror för USA. Av diagrammet framgår att prisökningarna är lägre i USA än de är inom EU.

Ungern är det land där priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat mest under perioden, hela 43 %. Ungern följs av de baltiska länderna Litauen med 32,6 %, Lettland med 29,6 % och Estland med 27,8 %. Prisökningarna är minst i Irland, Cypern, Luxemburg och Frankrike.

De länder som har högst inflation är Ungern precis som följs precis som när det gäller livsmedel av de baltiska länderna. Lägst inflation bland EU-länderna återfinns i Frankrike och Spanien.

Prisökningarna på livsmedel och alkoholfria drycker är högre i Sverige än i norden men inflationen lägre än i Danmark

De nordiska länderna finns med i statistiken och jag kan därför se att priserna på livsmedel och alkoholfria drycker i:

  • Sverige ökat med 17,6 %
  • Finland ökat med 15,7%
  • Danmark ökat med 15,7 %
  • Norge ökat med 13,1 %
  • Island ökat med 9,6 %

Prisökningarna på samtliga varor det vill säga inflation har i:

  • Danmark ökat med 11,4 %
  • Sverige ökat med 9,8 %
  • Finland ökat med 8,4%
  • Norge ökat med 8,4 %
  • Island ökat med 6,4 %

//Ann-Marie Karlsson

Du kan fortsätta följa prisutvecklingen genom att gå till Eurostats hemsida och hitta siffrorna i deras databas. Klicka på ”Economy and Finance” sedan ”Prices”. Därefter kan du välja önskad tidsserie.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Priser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s