Några rader om svamp

Urk på burk…

Jag har nyligen fått lära mig att det har funnits svensk odling av färska champinjoner sedan mitten av 1900-talet. Jaha, tänkte jag lite kränkt när jag fick höra det. Och vart i hela friden fanns den svampen när mina föräldrar tvingade i mig burksvamp under 70- och 80-talet!? För det är först i slutet av 80-talet som jag minns att det började dyka upp färsk svamp i grönsaksdiskarna, och burksvampsplågan äntligen fick ett slut. Grymt, har livet varit för oss sjuttiotalister…

Statistik över svampodling började Jordbruksverket inte ta fram förrän vid sekelskiftet. Sedan dess har vi med lite ojämna mellanrum skickat ut undersökningar till de svenska svampodlarna, och i höstas blev det dags igen. Då skickade vi ut en enkät där vi frågade om de hade odlat svamp för försäljning under 2021 och i så fall hur mycket de hade producerat, fördelat på champinjoner (inklusive alla varianter som skogs-, pärl-, knapp-, och kastanjechampinjoner samt portabello) och annan svamp.

Med en så enkel undersökning blev resultaten heller inte så komplicerade. Totalt odlades 1 225 ton svamp för försäljning under 2021, av vilka 1 130 ton var olika champinjonvarianter, medan 95 ton var annan svamp (som shiitake och ostronskivling). Drygt 40 procent av champinjonodlingen och i princip hela odlingen av annan svamp var ekologiskt certifierad. Av de totalt 24 företag som odlade svamp för försäljning ägnade sig 21 företag åt odling av champinjonvarianter och 8 företag åt odling av annan svamp.

Över tid visar vår statistik en ganska stadigt ökande svampproduktion mellan 1999 och 2021, men det finns goda orsaker att tro att utvecklingen inte har varit fullt så enkel. Dels finns det andra källor som visar att produktionen kan ha varit större än vår statistik visar, framför allt under 2000-talets första tio år. Dels har vi rejäla tidsmässiga luckor i vår statistik som kan gömma stora variationer.

Jordbruksverkets statistik över svampodling mellan 1999 och 2021.
Se upp med glappet mellan mätningarna, som skiljer sig åt över tid.

Ett tydligt tecken på det är att 2021 i själva verket verkar ha varit ett ganska dåligt år för svampodlingen, trots att produktionen är den högsta hittills i vår statistik. Flera företag som tidigare hade omfattande produktion lade ner sin odling under 2021, bland annat som en följd av minskad efterfrågan under covid-19. Det antyder att produktionen under perioden mellan 2017 och 2021 kan ha varit betydligt högre än de drygt 1 200 ton som undersökningarna från de två åren visar.

Sett ur ett vidare perspektiv är den svenska svampodlingen förhållandevis liten. Totalt sett odlades drygt 1,2 miljoner ton svamp i EU under 2021, vilket innebär att den svenska odlingen utgör ganska precis en tusendel av EU:s totala produktion. De största producentländerna i EU är Polen, Nederländerna och Spanien som tillsammans står för över hälften av EU:s totala odling.

Av den färska, odlade svampen vi svenskar själva äter, var bara drygt 10 procent odlad i Sverige under 2021. Den absoluta majoriteten, eller drygt 80 procent kom istället från Polen och Litauen. Det verkar med andra ord vara ganska hårt och svårt att vara en svensk svampodlare i dessa dagar.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i trädgård och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s