Landsbygder och städer

Så här definierar vi landsbygd I Allt om landet definierar vi landsbygd genom att Sveriges kommuner delas in i fyra olika regiontyper: storstadsområden, stadsområden, landsbygd och gles landsbygd. Utifrån Jordbruksverkets databas Regional Balans, pendlingsmönster och befolkningsdensitet så får vi följande definition:

 Storstadsområden: Kommuner i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. 100 procent av befolkningen finns inom områden med mer än 10 000 invånare eller inom 60 kilometers radie, som antas vara gränsen för frekvent arbetspendling, från de tre storstäderna.

Stadsområden: kommuner med en befolkning som är minst 30 000 och/eller där den största tätorten har minst 25 000 invånare. Mindre kommuner som gränsar till dessa större kommuner och där utpendlarna som andel av nattbefolkningen överstiger 50 procent kopplas också till respektive storstadsområden.

Landsbygd: kommuner som inte ingår i de två tidigare klassificeringarna (storstadsområden och stadsområden) och som samtidigt har en befolkningstäthet av minst fem invånare per km2.

Gles Landsbygd: kommuner som inte ingår i de tre övriga klassificeringarna och som har en befolkning som är mindre än fem invånare per km2.

Enligt denna definition så delas Sveriges 290 kommuner in i 33 glesa landsbygdskommuner,164 landsbygdskommuner, 46 stadsområden och 47 storstadsområden. Enligt definitionen så bor 34 procent av Sveriges befolkning på landsbygden.

En kommentar till Landsbygder och städer

  1. Ping: Allt om landet | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s