Senast publicerade prisutveckling för livsmedel

I länkarna nedan visar jag de senaste uppgifterna som SCB publicerat om prisutvecklingen för livsmedel. Jag visar årsförändringen och månadsförändringen. Länkarna uppdateras i takt med att SCB publicerar nya siffror.

  • Årsförändringen visar hur priset utvecklats i procent sedan motsvarande månad det föregående året. Det vill säga förändringen den senaste 12-månadersperioden. Det är denna förändring vi mäter när vi pratar om inflation.
  • Månadsförändringen visar hur priset utvecklats den senaste månaden.

Prisförändring för konsumentpriser-livsmedel

Jag har länkat till prisutvecklingen för varugruppen livsmedel- och alkoholfria drycker och de undergrupper den består av. SCB redovisar också prisutvecklingen för enskilda produkter, så jag har också länkat till dem. Länkarna går till SCB:s statistikdatabas

Prisförändring för samtliga varugrupper

Jag har också jämfört prisutvecklingen för gruppen livsmedel med övriga varugrupper, samt en tabell för KPI totalt.

Jordbrukarnas prisutveckling

Jordbruksverket redovisar prisutvecklingen för de varor som jordbrukarnas säljer. Jordbruksverket redovisar priserna 2,5 månader efter referenstidpunkten, medan SCB är en månad snabbare.

  • Avräkningsprisindex (A-index) visar utvecklingen av avräkningspriser för jordbruksprodukter . Inkomsthöjande ersättningar till producenterna, som direktersättningar i form av arealersättningar eller djurbidrag, ingår inte.
  • Produktionsmedelsprisindex (PM-index) visar prisutvecklingen på de produktionsmedel som används i jordbruket.

I länkarna nedan visar jag också prisutvecklingen för de produkter som A-index och PM-index består av. A-index och PM index publiceras löpande.

Utveckling de senaste 12 månaderna för avräkningsprisindex

Utveckling de senaste 12 månaderna för produktionsmedelsprisindex

Den som vill göra samma beräkning som statistiken från SCB kan dividera den första och sista månaden för att se årsförändringen och de två senaste månaderna för att studera månadsförändringen.

//Ann-Marie Karlsson