Låg förstaskörd men rekordhög återväxtskörd av vall under år 2023

Idag publicerar vi slutlig statistik över skördar år 2023 och i det här blogginlägget koncentrerar jag mig på vallskörden. Den totala bärgade skörden av slåttervall har beräknats till 3 945 900 ton torrsubstans. Förstaskörden beräknas till 1 768 700 ton och återväxten till 2 177 200 ton.

På riksnivå är hektarskörden 4 750 kilo torrsubstans. Första hektarskörden är ca 27 % lägre och återväxten ca 38 % högre jämfört med motsvarande femårsgenomsnitt för 2018‑2022. Det är utmärkande att första hektarskörden är lägre än 2018 års förstaskörd och att återväxten är det högsta som redovisats i statistiken. Det är också första gången mätningarna visar att hektarskördens återväxt överstiger första skörden. I år är både hektarskördens och totalskördens återväxt 23 % högre än första skörden.

Försommartorkan i kombination med den regniga sensommaren och hösten är orsaken till att återväxten i stora delar av landet blev högre än förstaskörden. I Södermanlands län blev den nästan dubbelt så stor. I Gävleborgs län var återväxten i nivå med förstaskörden. I produktionsområdena Nedre och Övre Norrland, samt i Gotlands och Värmlands län, var den lägre.

Samtliga skördeuppgifter för slåttervall redovisas från och med 2018 med 100 % torrsubstanshalt för att förbättra jämförbarheten med andra grödor som tillvaratas som grönfoder. Det är bara skördad vall från slåttervallar som har beräknats. Skörd från vallar som enbart betas samt återväxt som tillvaratas som bete ingår inte i undersökningen.

Jag valde mellan två olika typer av stapeldiagram för att visa skörden per hektar. Jag kunde inte riktigt bestämma mig så jag visar båda nedan.

Nedan redovisar jag samma sak på ett litet annat sätt.

Totalskörden för de senaste 10 åren finns i diagrammet nedan. totalskörden var högst 4,5 miljoner ton åren 2015 och 2019. Den var lägst år 2018 medan skörden år 2023 är något lägre än skörden år 2022. Du hittar siffror till diagrammet här.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd och märktes , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar