Direktkonsumtion och totalkonsumtion av kött

Direktkonsumtion kött, är det kött vi äter som ”rent” kött, t.ex. stek, kotlett, filé och köttfärs. I beräkningarna av direktkonsumtionen görs ett avdrag för ben och ett schablonmässigt avdrag för svinn. Avdraget för svinn ska motsvara svinn i alla led tills dess att produkten når konsumenten, däremot är så kallat ”hushållssvinn” exkluderat. Exempel på hushållssvinn är den mat hushållet slänger eller den mat som lämnas på tallriken på restaurangen. När det gäller ben, är ändå en viss del ben inkluderade i de redovisade siffrorna, t.ex. benet på en fläskkotlett.

Totalkonsumtionen kött däremot är den totala åtgången av köttråvaror för humankonsumtion, dvs. både det kött som finns i t.ex. korv och kalvsylta samt ”rent” kött såsom fläskkotlett och oxfilé. I totalkonsumtionen görs varken avdrag för ben eller svinn. Totalkonsumtionen av kött ger alltså en högre siffra än direktkonsumtionen, eftersom även köttinnehållet i t.ex. charkprodukter ingår i totalkonsumtionen.  Totalkonsumtion benämns också ofta med orden förbrukning, åtgång eller slaktkroppsvikt.

För att redovisa jämförbara siffror över tiden, beräknas konsumtionen per person och år. Konsumtionen för en specifik vara eller varugrupp aktuellt år divideras med medelbefolkningen i Sverige aktuellt år. Således görs ingen uppdelning av befolkningen avseende ålder, kön etc. Statistiska centralbyråns statistik gällande medelbefolkning används i Jordbruksverkets konsumtionsberäkningar.

Konsumtionen har beräknats med samma metod sedan 1950-talet. Siffrorna finns i vår databas. //Monica Eidstedt

7 kommentarer till Direktkonsumtion och totalkonsumtion av kött

  1. Ping: I 2012 års prisnivå har priset på blodpudding halverats de senaste 25 åren | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Hur ska vi äta för att få uppleva den miljö vi vill? | Jordbruket i siffror

  3. Ping: Svenska marknadsandelar av kött, och några färska frukter och grönsaker | Jordbruket i siffror

  4. Ping: Vad vet du om jordbruket i Sverige? Fråga 10. Köttkonsumtionen | Jordbruket i siffror

  5. Ping: Totalkonsumtion (förbrukning av kött) åren 1960-2015 | Jordbruket i siffror

  6. Ping: Produktion och konsumtion av får- och lamkött 1960-2015 | Jordbruket i siffror

  7. Ping: Köttkonsumtionen per person i världen har nästan fördubblats på 50 år | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s