Totalkonsumtion (förbrukning av kött) åren 1960-2017

1/3 2018. Uppdaterad ett år fram i tiden, d.v.s. med prognos för år 2017 och för övriga uppgifter fram till år 2016.

Åsa charkkons2016Jordbruksverket och Åsa Lannhard Öberg på vår enhet för handel- och marknadsfrågor har just tagit fram en beräkning över förbrukningen av kött per person för år 2017. Förbrukning av kött är det vi i den officiella statistiken kallar totalkonsumtion men som ibland också benämns åtgång av kött. Enkelt uttryckt mäts det i ”slaktkroppsvikt” och den totala siffran för Sverige slås ut på ett genomsnitt av befolkningen.

Beräkningen visar att totalkonsumtionen (förbrukningen, åtgången) beräknades till  85,5 kilo år 2017. Det är en minskning med drygt 2 kilo sedan år 2016. Totalkonsumtionen av griskött, nötkött och fågelkött har minskat något, medan totalkonsumtionen av lammkött ökade något mellan åren 2016 och 2017.

Totalkonsumtionen av kött åren 1960-2017

Statistiken över totalkonsumtionen finns i våra Statistiska meddelanden och i vår statistikdatabas. Siffrorna fram till och med år 2016 innehåller också hemslakt vilket inte 2017 års prognos (se ovan) gör. Hemslakten är dock försumbar (0,2-0,3 kg per person).

I ett längre perspektiv kan vi se att det finns perioder med såväl ökning som minskning av totalkonsumtionen av kött. De senaste åren har ökningen avstannat. Total-konsumtionen har legat på samma nivå omkring 87 kilo. Mellan de senaste åren liksom tidigare mellan åren 2011 och 2012 har köttkonsumtionen minskat med omkring 2 kilo. Diagrammet visar också att ökningen under perioden 2000 till år 2010 främst berodde på att totalkonsumtionen av fjäderfäkött, det vill säga framförallt kyckling, ökade. Totalkonsumtionen av kyckling låg stabilt runt 5 kg per person och år fram till slutet av 1980-talet. Därefter har den stadigt ökat till de 23,2 kilo som prognosen för år 2017 visar.

totkons2016

Direktkonsumtionen av kött 1960-2016

I den officiella statistiken beräknar vi också direktkonsumtionen av kött och av olika typer av charkprodukter. Direktkonsumtionen mäts enkelt uttryckt i de varor och den vikt vi köper hem från butiken.

I diagrammet nedan visar vi direktkonsumtionen av kött. Diagrammet åskådliggör att samma mönster som finns i totalkonsumtionen ovan återfinns också i direktkonsumtionen. Statistiken visar att vi köpt hem mer fjäderfäkött de senaste åren medan direktkonsumtionen av griskött varit oförändrad. Mellan mitten av 1980-talet och början av 2010 talet ökade direktkonsumtionen av nötkött. Därefter har konsumtionen stabiliserats på knappt 13 kilo per person och år.

direktkons2016

Direktkonsumtionen av charkprodukter är stabil

Vi tar också fram statistik för charkprodukter, konserver och frysta varor. Här är det viktigt att tänka på att den andel kött som finns i olika varor kan variera.

Direktkonsumtionen för summan av charkuterier och konserver (grupp 33) har de senaste två åren minskat till 20 kilo per person och år. Under hela perioden har nivån pendlat mellan 20 och 25 kilo med en topp i mitten av 1970-talet. Direktkonsumtionen av grupp 30 skinka, kassler och andra obehandlade charkvaror har varit stabil runt 4 – 5 kilo sedan början av 1990-talet. För grupp 31 korv, pastejer och andra blandade charkuterivaror har direktkonsumtionen minskat med något kilo under den senaste tioårsperioden.

Direktkonsumtionen av grupp 36 frysta färdigrätter har gått upp och ner de senaste 20 åren och den totala förändringen av grupp 36 och 33 beror på förändringen i denna grupp. Samtidigt är grupp 36 den grupp där mätfelen troligen är störst.

direktkonc2016

Hur mycket kött äter vi egentligen?

Det finns naturligtvis mycket svinn både i totalkonsumtionssiffran 85,5 kilo och i siffrorna över direktkonsumtion. Det innebär att Jordbruksverkets statistik inte visar hur många kilo kött vi faktiskt stoppar i älgköttmunnen.

Statistiken visar däremot hur vi förändrar vår konsumtion. Statistiken visar att vi äter ungefär lika mycket kött nu som vi gjort de senaste åren. Statistiken visar också att vi sedan år 2011 börjat äta lite mindre griskött. Under samma period har nötköttskonsumtionen varit stabil. Mängden fågelkött som vi äter har kontinuerligt ökat de senaste 30 åren. Den mängd charkprodukter vi äter i form av skinka, korv och pastejer är något lägre nu jämfört med för 20 år sedan. Sammantaget visar statistiken att vi äter mer kött nu än för 50 år sedan.

Livsmedelsverket publicerar ungefär var tionde år en rikstäckande undersökning, den s.k. Riksmaten (matvaneundersökningen) över vuxna personers matvanor. Siffrorna baseras på vad enkätdeltagarna har uppgett att de har ätit. De anger köttmängderna i tillagad form och Livsmedelsverket beräknar sedan storleken på konsumtionen av rått kött.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Totalkonsumtion (förbrukning av kött) åren 1960-2017

  1. Carina Johansson skriver:

    Finns det lättillgänglig statistik över svensk köttproduktion? Vore mkt intressant att matcha konsumtion mot produktion, jämföra hur de har utvecklats.

  2. Ping: Det blir kyckling + korv på grillen i sommar - Norsk Fjørfelag

  3. Ping: Köttkonsumtionen per person i världen har nästan fördubblats på 50 år | Jordbruket i siffror

  4. Gunnar skriver:

    Att i ett diagram låta kurvan för nöt vara blå och kurvan för gris vara gul och sedan i nästa diagram vända på färgerna så det blir tvärtom ökar inte läsförståelsen. Det vittnar om oproffsighet och om om fast månadslön utan något incitament att lämna ifrån sig kvalitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s