Totalkonsumtion (förbrukning av kött) åren 1960-2016

6/3 2017. Uppdaterad ett år fram i tiden, dvs. med prognos för år 2016 och för övriga uppgifter avseende år 2015.

Jordbruksverket och Åsa Lannhard Öberg på vår enhet för handel- och marknadsfrågor har just tagit fram en beräkning över förbrukningen av kött per person för år 2017. Förbrukning av kött är detkottkons vi i den officiella statistiken kallar totalkonsumtion men som ibland också benämns åtgång av kött. Enkelt uttryckt mäts det i ”slaktkroppsvikt” och den totala siffran för Sverige slås ut på ett genomsnitt av befolkningen.

Beräkningen visar att totalkonsumtionen (förbrukningen, åtgången) beräknades till 87,7 kilo år 2016. Totalkonsumtionen av griskött har minskat något, medan totalkonsumtionen av fågelkött har ökat mellan åren 2015 och 2016.

Totalkonsumtionen av kött åren 1960-2016

I ett längre perspektiv kan vi se att det finns perioder med såväl ökning som minskning av totalkonsumtionen av kött. Statistiken finns i våra Statistiska meddelanden och i vår statistikdatabas. De senaste åren har dock ökningen avstannat och totalkonsumtionen har legat på samma nivå. Diagrammet visar också att ökningen under perioden 2000 till år 2010 främst berodde på att totalkonsumtionen av fjäderfäkött dvs. framförallt kyckling ökade. Totalkonsumtionen av kyckling låg stabilt runt 5 kg per person och år fram till slutet av 1980-talet. Därefter har den stadigt ökat till de 23,6 kilo som prognosen för år 2016 visar.

kottkons1

Direktkonsumtionen av kött 1960-2015

I den officiella statistiken beräknar vi också direktkonsumtionen av kött och av olika typer av charkprodukter. Direktkonsumtionen mäts enkelt uttryckt i de varor och den vikt vi köper hem varorna från butiken.

I diagrammet nedan visar vi direktkonsumtionen av kött. Diagrammet visar att samma mönster som finns i totalkonsumtionen ovan återfinns också i direktkonsumtionen. Statistiken över direktkonsumtion visar att vi köpt hem mindre griskött och mer fjäderfäkött de senaste åren medan direktkonsumtionen av nötkött är oförändrad. För griskött kan vi också se att det skett en förändring och att trenden som visar att vi börjar äta litet mindre griskött.

direktkonskott

Direktkonsumtionen av charkprodukter är stabil

Vi tar också fram statistik för charkprodukter, konserver och frysta varor. Här är det viktigt att tänka på att den andel kött som finns i olika varor kan variera.

Direktkonsumtionen av grupp 30 skinka, kassler och andra obehandlade charkvaror har varit stabil runt 5 kilo sedan början av 1990-talet. För grupp 31 korv, pastejer och andra blandade charkuterivaror har direktkonsumtion minskat med något kilo under den senaste tioårsperioden men vi har ändå köpt hem ungefär lika mycket mellan 15 och 20 kilo per person och år. Direktkonsumtionen av grupp 36 frysta färdigrätter har gått upp och ner de senaste 20 åren och den totala förändringen beror på förändringen i denna grupp. Samtidigt är grupp 36 den grupp där mätfelen troligen är störst.

direktkonschark

Hur mycket kött äter vi egentligen?

Det finns naturligtvis mycket svinn både i totalkonsumtionssiffran 87,7 kilo och i sifrorna över direktkonsumtion. Det innebär att Jordbruksverkets statistik inte visar hur många kilo kött vi faktiskt stoppar i älgköttmunnen.

Statistiken visar däremot hur vi förändrar vår konsumtion. Statistiken visar att vi äter ungefär lika mycket kött år 2016 som vi gjort de senaste åren. Statistiken visar också att vi sedan år 2011 börjat äta lite mindre griskött. Under samma period har nötköttskonsumtionen varit stabil. Mängden fågelkött som vi äter har kontinuerligt ökat de senaste 30 åren. Den mängd charkprodukter vi äter i form av skinka, korv och pastejer är lika stor nu som för 20 år sedan. Sammantaget visar statistiken att vi äter mer kött nu än för 50 år sedan.

Livsmedelsverket publicerar ungefär var tionde år en rikstäckande undersökning den s.k. Riksmaten (matvaneundersökningen) över vuxna personers matvanor. Siffrorna baseras på vad enkätdeltagarna har uppgett att de har ätit. De anger köttmängderna i tillagad form och Livsmedelsverket beräknar sedan storleken på konsumtionen av rått kött.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Totalkonsumtion (förbrukning av kött) åren 1960-2016

  1. Carina Johansson skriver:

    Finns det lättillgänglig statistik över svensk köttproduktion? Vore mkt intressant att matcha konsumtion mot produktion, jämföra hur de har utvecklats.

  2. Ping: Det blir kyckling + korv på grillen i sommar - Norsk Fjørfelag

  3. Ping: Köttkonsumtionen per person i världen har nästan fördubblats på 50 år | Jordbruket i siffror

  4. Gunnar skriver:

    Att i ett diagram låta kurvan för nöt vara blå och kurvan för gris vara gul och sedan i nästa diagram vända på färgerna så det blir tvärtom ökar inte läsförståelsen. Det vittnar om oproffsighet och om om fast månadslön utan något incitament att lämna ifrån sig kvalitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s