Priset för en flaska brännvin 1956-2012

I Statistisk årsbok och i Jordbruksstatistisk årsbokpriser hittar man inte priser bara för mat utan också priser för drycker. En dryck som funnits med i statistiken länge är statistiken över priset på 75 cl renat brännvin.

Nu tycker jag inte själv att kräftor kräver den här drycken, men om man nu inte delar min uppfattningen så kan det ju vara bra att veta att den blivit billigare. 

Prisutvecklingen i 2012 års prisnivå visar att brännvin har sjunkit något i pris de senaste åren. I löpande priser  har priserna varit konstanta de senaste 10 åren.

I Statistisk årsbok från år 2005 finns en tidsserier ända från 1930-talet. Den visar en brant ökning av priset under 1930-talet, relativ stabil prisnivå under 1940-talet följt av den ökning under 1950-talet som kan ses till vänster i diagrammet.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Priser och märktes , , , . Bokmärk permalänken.